Halálos szerelem / The Necessary Death of Charlie Countryman (2013)
2014. március 01. írta: FroG

Halálos szerelem / The Necessary Death of Charlie Countryman (2013)

cc2.pngMit várhat el az ember egy olyan alkotástól, amely eredeti címe ennyire silány, a főszereplője pedig a nem épp színészi brillírozásairól ismert Shia LaBeouf? Talán csak valami igazán negatív élményt. Legalábbis én így gondolkodtam a film megtekintése előtt, azonban furdalt a kíváncsiság, hogy egy ilyen pocsék alapötlettel és lehetőségekkel rendelkező alkotás miként juthatott el a berlini fesztivál Arany Medve jelöléséig. A stáblista után ugyan önmagamnak feltett kérdésemre nem kaptam választ, de annak keresése közben elképesztően jól szórakoztam.

Charlie (Shia LaBeouf) édesanyja halála után elmenekül a fájdalma elől, és Bukarestbe repül szerencsét próbálni. A kiruccanás persze nem úgy sül el, ahogy főhősünk várná: Gabi (Evan Rachel Wood) iránt lobbant szerelmének köszönhetően a két román maffiózó, Drako (Til Schweiger) és Nigel (Mads Mikkelsen) céltáblájává válik.

A film felütése korántsem hangzik rosszul , azonban a játékidő kb. feléig nincs is igazán konfliktus a jelenetek mögött, de ez nem feltétlenül probléma. Az igazi izgalom a két maffiózó színrelépésekor kezdődik és szerencsére a játékidő végéig ez maximálisan a képernyő elé szögezi a nézőt. Ennek ellenére az alkotás korántsem tökéletes: a legszembetűnőbb probléma (amit amúgy semmilyen körülmények között nem emelnék ki) az Mads Mikkelsen elpuskázott szinkronhangja (Szabó Győző) amivel majdhogynem kiherélték a kőkemény dán színészzseni karakterét. A másik óriási hiba a film stílusbesorolásában keresendő, pontosabban annak hiányában. Az alig 100 perces játékidő alatt ugyanis a thrillertől kezdve a vígjáték elemeken át egészen a bárgyú romantikus szálig cc1.pngmindenféle elemet beleszuszakoltak a forgatókönyvbe, amely érezhetően nem bírja el ezek súlyát, és túlsűrítetté válik a játékidő végére.

Ugyanakkor ezen apró hibákat kompenzálja a nagyszerű hangulat: az adrenalin pumpáló vágás és kameramozgás abszolút a helyén van, az utolsó fél órában bekövetkező macska-egér játék pedig nem csak szórakoztató, de a lassítások és színelmosódások ellenére is pozitívan letisztultnak mondható. Nagy meglepetésemre Shia LaBeouf karaktere és színészi játéka is egész emberire sikeredett, persze az amerikai „fenegyerek” még így is elbújhat a két (itt szó szerint) brutális színészzseni, Til Schweiger és Mads Mikkelsen mellett.

Ahogyan azt a felvezetőben is említettem, fogalmam sincs miért érdemelt Arany Medve jelölést az alkotás, de az elmondható a film egészével kapcsolatban, hogy hibái ellenére egy veszettül akció dús, izgalmas és szórakoztató élménnyel volt dolgom. Nem maradandó filmélmény, amely talán a megtekintés utáni másnapon már az eszünkbe sem jut, azonban a játékideje alatt alaposan a székbe szögezi a nézőt. Ez pedig dicséretes, pláne ilyen előjelek után.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr555837420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bubuja 2014.03.01. 20:21:20

Ha az eredeti cím silány, akkor mit mondjunk a magyarról??

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.03.01. 20:41:03

@bubuja: Hát, az bizonyos szinten még rosszabb, azonban nem is igazán a cím milyenségére, hanem tartalmára értettem a silány jelzőt.

Démétér 2016.04.03. 18:10:07

Nem vártam sokat a filmtől - és épp mint a kritika írója - ahhoz képest jól szórakoztam. Mikkelsen eszelős jó.
süti beállítások módosítása