A 10 legjobb film a brókerek világáról
2014. február 22. írta: FilmBaráth

A 10 legjobb film a brókerek világáról

Pénzügy szakos közgazdász létemre soha életemben meg nem fordult a fejemben, hogy a tőzsdén dolgozzam. Egyrészt nem a pénz az istenem, nem hoz lázba a játék a milliárdokkal, másrészt pedig azt az embertelen világot nem nekem találták ki. Valószínűleg soha nem lesz belőlem kőgazdag üzletember, ellenben nyugodtan alszom, és nem teszem tönkre az idegrendszerem. Valamit valamiért.

A Wall Street mindig is különleges hely volt, a pénzvilág központja, a tőzsdék királya. A brókerek irgalmatlan összegű pénzt forgatnak meg naponta, nagyon észnél kell lenni, manipulálni kell az vevőket és az eladókat a minél nagyobb haszon érdekében. Hatalmas sikerek, eget rengető bukások, mennyország és pokol, emberi tragédiák, különleges sorsok jellemzik. Nem véletlen, hogy sokszor vitték filmre ezt a világot, de igazán jól ritkán sikerült megragadni a tőzsde hangulatát. Az alábbi lista teljesen szubjektív, ezek az én kedvenceim, kíváncsian várom a véleményeteket.

10. Dolgozó lány / Working Girl (1988)

dolgozó lány.jpg

Melanie Griffith ma már főleg csak Antonio Banderas oldalbordájaként szokott feltűnni a vörös szőnyegen, azonban egykor színészi munkájáért is elismerték. Ebben a filmben például meglepően erős alakítást nyújt, pedig nem volt könnyű dolga a főnökét játszó Sigourney Weawer mellett. Egy átlagos lányt játszik, aki a sikerért mindenre képes, még arra is, hogy másnak adja ki magát. A dolgok elfajulnak, ezért kénytelen igénybe venni egy bróker (Harrison Fordnak nem ez a legfényesebb alakítása) segítségét. Mai szemmel nézve is jó és tartalmas (!) dramedy, érdemes adni neki egy esélyt!

9.  Szerepcsere / Trading Places (1983)

szerepcsere.jpg

Eddie Murhpy és Dan Aykroyd veszélyes párosítás. Tökéletesen kiegészítették egymást ebben a fergeteges vígjátékban, amelyhez a hátteret a brókerek világa adja. Nagyon unatkoznak a fiúk, és mivel imádnak fogadásokat kötni, ezért kitalálják a rengeteg agyukkal, hogy egy bűnözőből, Billy Rayből (Murphy) sikeres üzletembert faragnak. Louis (Aykroyd) egy sikeres bróker, akinek a szerencsétlen fogadás miatt romba dől az élete. Nem könnyű helyreállítani a világ rendjét, rendesen próbára teszi a rekeszizmainkat, mire sikerül.

8. A füstbement terv / Barbarians at the Gate (1993)

barbarians_at_the_gate.jpg

F, Ross Johnson (James Gardner) a tőzsde királya, legújabb terve saját vállalatának teljes részvényfelvásárlása. Azonban az ilyen típusú ügyleteknek már van egy nagymestere a szakmában, Henry Kravis (Jonathan Pryce), aki természetesen a legnagyobb ellenfele lesz. A tét nem csak a pénz és a hatalom, hanem a Wall Street trónusa. A színészi alakítások miatt érdemes megnézni elsősorban ezt a tévéfilmet, nem véletlen, hogy mindkét főszereplő Golden Globe-ot nyert érte.

7. Brókerarcok/ Boiler Room (2000)

brókerarcok.jpg

Seth Davis (Giovanni Ribsi) 19 évesen egyetem helyett illegális kaszinóban utazik. Egy nap megjelenik nála Jim Young (Ben Afflleck), aki fantasztikus lehetőséget ajánl neki: csatlakozzon az ügynökségéhez, ahol profi bróker lehet. A fiú természetesen igent mond, kezdetben elvakítja a csillogás, a könnyű élet, azonban egyszer csak rájön, hogy nincs minden rendben a cégnél. Meglepő módon még Vin Diesel is előfordul ebben a jó kis thrillerben, ami ha nem is filmtörténeti mérföldkő, de kiváló szórakozást nyújt. 

6. Válság a Wall Streeten / Too Big to Fall (2011)

válság a wall streeten.jpg

A 2008-as év a gazdasági válság kezdete, ekkor omlik össze látványosan a Wall Street. Mindenki a brókereket teszi felelőssé a kialakult helyzetért, de ők vajon hogyan élték meg ezeket a napokat? Erre próbál választ keresni ez a kiváló tévéfilm, amely bepillantást enged ebbe a zárt világba, olyan színészek segítségével mint James Woods, William Hurt vagy Paul Giamatti. 

5. Krízispont / Margin Call (2011)

margin call.jpg

Peter (Zachary Quinto) egy menő banknál dolgozik befektetéselemzőként. Egy reggel az a hír fogadja, hogy szinte mindenkinek felmondtak, aki vele egy emeleten dolgozik, köztük főnökének is, aki azonban mielőtt elhagyja az épületet, egy pendrive-ot nyom a kezébe azzal, hogy nézze meg a rajta lévő infókat. Elköveti azt a hibát, hogy megteszi, és ezzel akaratán kívül belekerül abba a folyamatba, amelynek során meg akarják akadályozni a gazdasági élet összeomlását. Erős, okos thriller, kár lenne kihagyni az életünkből!

4. Glengarry Glenn Ross (1992)

glengarry glenn ross.jpg

Az ingatlanügynökök kegyetlen életébe nyerhetünk bepillantást ebben az osztályon felüli drámában, amelyet a nagy sikerű színdarab szerzője írt filmre. Egy éjszaka és a következő reggel története elevenedik meg előttünk, melynek tétje egy ügyféllista. Álomszereposztás (Al Pacino, Jack Lemmon, Ed Harris, Kevin Spacey), ragyogó forgatókönyv, kiváló film, kötelező darab!

3. Amerikai pszichó / American Psycho (2000)

American-Psycho.jpg

Christian Bale ezzel a filmmel tette fel magát a térképre, méltán, hiszen kiváló alakítást nyújtott benne. Patrick Bateman (Bale) a felső tízezer kiváltságos életét éli, egy wall street-i cégnél dolgozik. Azonban van egy másik élete is: megszállott sorozatgyilkos, válogatott eszközökkel küldi a másvilágra áldozatait. A rendőrségnek jó ideig eszébe sem jut, hogy az ő köreiben kellene keresni a tettest, ezért nem maradunk megdöbbentő jelentek híján, ezt látni kell!

2. Tőzsdecápák / Wall Street (1987)

tőzsdecápák_2.jpg

Gordon Gekko (Michael Douglas) fogalom a Wall Streeten, a sikeren kívül senki és semmi nem érdekli. Azonban egyszer elgyengül: egy fiatal alkalmazottja, Bud Fox (Charlie Sheen) kísértetiesen emlékezteti egykori saját magára, ezért a szárnyai alá veszi. Azonban ez nem akadályozza meg abban, hogy átverje, ha érdekei úgy kívánják, azonban a fiatalember nem hagyja magát, saját eszközeivel száll szembe Gekkoval. Douglas élete szerepét játszhatta el ebben a filmben, Charlie Sheen sem vall szégyent Oliver Stone egyik legjobb filmjében, amit nem lehet elégszer megnézni.

1. A Wall Street farkasa / The Wolf of Wall Street (2013)

wolf-of-wall-street.jpg

A kritika itt olvasható.

Scorsese nem készül még nyugdíjba menni, és a közönség sem gondolja úgy, hogy be kellene fejeznie a filmkészítést, melyet fényesen bizonyít a film sikere, tódul rá a közönség, vagyis osztályon felüli alkotásról van szó. Az Akadémiát persze ez nem hatotta meg, méltánytalan módon nem dekorálták ki túl sok jelöléssel, de legalább DiCapriónak esélye van arra, hogy végre hazavigye a szobrocskát, ami már régen kijár neki. Scorsese talán legjobb filmje, DiCaprio talán legjobb alakítása, talán ideje megnézni, ha eddig még kimaradt volna ez a mestermű!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr135792552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.02.22. 00:48:22

Most már biztos, hogy a "10 legtúlértékeltebb film 2014-ben" a Wall Street farkasával fog nyitni részemről.

A Margin Call sajnos egy érdemtelenül keveset emlegetett film, párdarabjával, az Inside Job-bal együtt.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.02.22. 02:42:25

@danialves: "Most már biztos, hogy a "10 legtúlértékeltebb film 2014-ben" a Wall Street farkasával fog nyitni részemről."

Attól, hogy sok ember szereti, és sok listán az első helyen szerepel, még nem lesz egy film túlértékelt. Megérdemli a dicséreteket, mert jó.

Margin Call nagyon jó, akár a dobogóra is kerülhetett volna.

Dr_utcai_arcos 2014.02.22. 10:37:55

A Margin Call nagyon durván minden pénzüggyel foglalkozó lista elejére ugrott, ott nem mismásolás, jóképű Charlie Sheen meg Di Caprio, hanem kőkemény "maffia" ami a pénzügyi világot a homokozójának tekinti. Ebből a listából 4 vagy 5 nem is a brókerek világáról szól, max a Wall Streeten vagy egyéb $ utcában játszódik. Szerintem. De szeri van ;)!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.02.22. 11:30:39

@REMY: Ez pontosan így van, még szerencse, hogy én nem is állítottam az ellenkezőjét. ;)

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2014.02.22. 16:48:40

A Margin Call nagyon jó, de miért thriller?

walter sobchak 2014.02.22. 17:12:35

Na, ismét egy lista, köszi! :) Szerintem a tőzsdefilmek között a Wall Street olyan, mint a gengszter/maffiafilmek között a Keresztapa. Na jó, nem egészen, mert az utóbbinak a második része nemhogy nem rossz, hanem majdnem az elsővel ér fel, az előbbinek pedig gondolom nem véletlenül nincs is a listán a folytatása. Az Amerikai pszicho viszont szerintem nem tőzsdefilm, akkor sem, ha Bateman egy befektetőcégnél "dolgozik" (igazából nem csinál semmit ott, csak a névjegykártyáját hasonlítja össze a kollégáival :D), illetve csak annyira, amennyire mondjuk a Gran Torino autós film :). A Brókerarcokat most aztán már tényleg megnézem :D.

FilmBaráth 2014.02.22. 17:24:30

@Viktor-a-konyhában: A hangulata miatt szerintem belefér a kategóriába.

FilmBaráth 2014.02.22. 17:28:12

@walter sobchak: Szívesen, ismét!:-)
Szerintem az Amerikai pszciho ha érintőlegesen is, de a tőzsde világában játszódik, tehát helye van a felsorolásban:-) Jól teszed, ha megnézed a Brókerarcokat, tényleg jó film!:-)

Punxsutawney Mormota 2014.02.22. 17:37:10

Csődtömeg Ewan McGregorral? És még hirtelen egy-két film az eszembe jut, aminek sokkal inkább itt lenne a helye. Amerikai pszichó? Könyörgöm, jó film, de rohadtul nem a tőzsdéről szól!

A Válság a Wall streeten szintén egy remek film, lélegzetelállítóan mutatja be a 2008-as eseményeket, de szintén nem kizárólag a tőzsdéről szól, hanem azt körülölelő cégekről, biztosítókról, kereskedelmi és befektetési bankokról stb.

citzen 2014.02.22. 18:38:41

A Wall Street farkasa az első? Nem rossz film, de egyáltalán nem a Wall Streetről szól. Mikor kicsit belemenne a szakmai dolgokba, akkor maga a főszereplő vég közbe, hogy "de ez kit érdekel, nézzük a szórakoztatóbb dolgokat".
A Margin Call a legjobb ilyen téren. Nem csoda, hiszen a rendező korábban bankár volt... A párja az Inside Job, bár az dokumentumfilm.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.22. 18:52:24

hát azért ezen a listán több olyan film van ami csak "brahiból", illetve alibiből szól a brókerekről, nem?!
A szerepcsere, meg az amcsi pszichoban majdnem mindegy a foglalkozása a főszereplőknek. Azokban a filmekben a brókerek világáról nem tudunk meg sokat.

A krízispont címéből pedig kimaradt egy s, csak szólok!

FilmBaráth 2014.02.22. 19:11:55

@doggfather: Az s-t javítottam, köszönöm!:-)
Én úgy értelmeztem a listát, hogy olyan filmek szerepelnek rajta, amelyben brókerek szerepelnek, lehet, hogy kicsit félreérthetően fogalmaztam a bevezetőben. Nem szoktam brahiból, vagy alibiből beírni toplistába filmet:-)

FilmBaráth 2014.02.22. 19:15:12

@Punxsutawney Mormota: A Csődtömeg nekem nem tetszett, ezért nem szerepel a listán. Kíváncsian várom, szerinted milyen filmek maradtak ki a top 10-ből.

Mamagaio 2014.02.22. 19:23:39

Érdekes, hogy itt mindenkinek a Wall Street farkasa, Krízispont, meg Amerikai pszichó helyezésekért sír a szája (némileg joggal, hiszen a top 5 mindegyike elképesztően jó), de a Glengarry Glenn Ross-t méltatlanul nem is ismerik.
Ez a kamaradráma - bár nem a Wall st-en játszódik - annyira erős, hogy mindennél jobban megismerteti a nézőt ezzel a nyomorúságos világgal. Technikailag nem milliárdos részvénypapírok kereskedésével foglalkozik, de a módszertan, a mindennapok küzdelme, a felülről jövő nyomás (Alec Baldwin beszéde: www.youtube.com/watch?v=8kZg_ALxEz0 ) mind része az üzleti világ kegyetlen bánásmódjának és ezt még ennél a filmnél jobban nem csinálta meg senki.
Amúgy a "Boiler room" technikát rendszeresen alkalmazták/alkalmazzák itthon is, emlékszem még kb 10 éve én is csak pislogtam az akkori munkahelyemen, amikor a főnököm naponta becserkészett így vagy 5-10 embert.

rozsomák 2014.02.22. 19:28:29

"Nem véletlen, hogy sokszor vitték filmre ezt a világot, de igazán jól ritkán sikerült megragadni a tőzsde hangulatát."

Mondjuk a Working Girl vagy az American Psycho semennyire sem erről szól.
A Glenngary Glenn Ross is teljesen más szól, nemcsak témájában, hanem mondanivalójában is.

Akkor már tényleg inkább az innen hiányzó, a Barings Bankot elpusztító Nick Leesonról szóló Csődtömeg.

rozsomák 2014.02.22. 19:34:34

@Mamagaio:
Én kb. 20 éve láttam először a Glenngary Glenn Ross-t, - aztán még kétszer talán - és bár jó film, de köze nincs a tőzsdéhez, Wall Streethez, tehát semmi keresnivalója itt.
(Mert tudod például a kedvenc fagylaltjaim közé se sorolnám be a legjobb borokat, csak azért, mert azok is jók.)

rozsomák 2014.02.22. 19:46:53

@FilmBaráth:
"A Csődtömeg nekem nem tetszett, ezért nem szerepel a listán"
Az Amerikai pszicho viszont odaillik..
Ez érdekes egy pénzügyes közgazdásztól.

FilmBaráth 2014.02.22. 19:50:31

@rozsomák: A Csődtömeg, mint film nem tetszett, a témája természetesen érdekes volt. Az Amerikai pszichó pénzügyi szempontból valóban érdektelen, de attól még hatalmas film.

2014.02.22. 19:56:48

A Csődtömeg ugyanúgy valós eseményeken alapul és a főszereplő emlékiratai alapján készült, mint a Wall Street farkasa.

Mamagaio 2014.02.22. 20:02:11

@rozsomák: A 10 legjobb film a brókerek világáról: Ez volt a bejegyzés címe, témája. Tehát a pénzügyi világ bemutatása nem csak a Wall street-en játszódó filmekben jeleníthető meg, mert úgy a "Belső ember" is ide illene, mivel ott játszódik.
A brókerek pedig pontosan azt csinálják egy "sales pitch" alatt, amit a Glengarry-ben, illetve a Boiler room-ban, vagy amit DiCaprio is a film elején. Szóval hogy nem illik ide, az bizony csak simán nem igaz.
A fagyis boros koncepció pedig nem elég kidolgozott, mivel a célzott jelentés a hangsúlyozott ellentéteket mutatja, nem a párhuzamokat. A Glengarry pedig stílusában más (mint mondtam kamaradráma) mint pl a Wall St Farkasa, de mindkettőben ott van ugyanaz a módszertan, mint a struktúrájuk legerősebb láncszeme.

victor vacendak 2014.02.22. 20:07:14

ha az amerikai pszichó a tőzsdéről szól, akkor a kannibál holokauszt meg az amazóniai esőerdő élővilágáról. a wall street farkasa túlértékelt unalom egy erőlködő ripaccsal a főszerepben. pont olyan eset, mint mikor nolan batmanja hirtelen az összes kultursznob kedvenc batmanja lett minden listán. vicc.

rozsomák 2014.02.22. 20:14:33

@Hadrian77: Így van ! A Csődtömeg tényleg megtörtént eseményeken alapszik - bár a filmben kicsit le van egyszerűsítve - de ami a legmegdöbbentőbb, a fickó élete ..
Offolok most, ha megengedi a topicnyitó..
Nick Leeson - akiről szól a Csődtömeg - sokkal inkább pszichopata személyiség, mint akár az American Psycho főhőse. Amikor börtönben volt, akkor is meg volt róla győződve, hogy neki semmi baja nem lehet, előbb-utóbb szabadul, nem érdekelte, hogy hány embert tett tönkre, eljátszott egy végső rákos stádiumban lévőt - ezért is engedték szabadon, utána hirtelen elmúlt a rák.
Szarik ő a többiekre, akiket tönkretett.
Ő egyy igazi ma is élő pszichopata, szemben az American Psycho kreált főszereplőjével..

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.22. 20:18:07

@FilmBaráth: abban igazad van, hogy brókerek szerepelnek azokban is, de az általam említett két filmben lehetne akár festő, vagy cipőgyáros is a főhős, mert a brókerségük nem fontos a történet szempontjából.

rozsomák 2014.02.22. 20:26:01

@Mamagaio: bocs, elnézést, mea culpa
Tudod, azt hittem, hogy ez a poszt arról szól, amit írt a poszter, nem arról, amit te gondolsz bele..
ő meg azt írta, hogy brókerek, Wall Street, tőzsde..

fogod ?

Nem az eladói módszertanról, a Brókernetről.. meg a saját életedről..

érted ?

Mamagaio 2014.02.22. 23:22:46

@rozsomák: Ezt meg csak te gondolod. Senki más.
"fogod?" meg "érted?" Ez nem a nyócker, az a te életed.

Mr Neanderthal 2014.02.23. 00:13:51

azert a "brokereken" kivul masok is dolgoznak a Wall Street-en :)

rozsomák 2014.02.23. 00:35:29

@Mamagaio: nem nagyon nem ismered te azt a világot, csak a Brokernetét.
Az meg nem ugyanaz...
Maradjunk ennyiben.

Punxsutawney Mormota 2014.02.23. 09:35:38

@FilmBaráth: Vess a mókusok elé, de nekem pl az Overnight is bejött :)

Punxsutawney Mormota 2014.02.23. 09:44:46

@rozsomák: Szia Rozsomák! Nagyjából egyetértek veled, de azért nem olyan könnyű eljátszani egy rákos beteget. Elég komoly vizsgálatoknak vetették alá a mukit, börtönkórházban kezelték stb. Az angolszász jogrendszerben sajnos sokszor előfordul, hogy a bűnözök csak a töredékét töltik le a rájuk kiszabott büntetéseknek. Nem olyan régen olvastam, hogy két tinédzser korú gyermekgyilkost, akiket eredetileg 14-15 évre ítéltek el, alig 6 év után nevelőtiszti felügyelet alá helyezetek. Nevetséges...

FilmBaráth 2014.02.23. 13:56:59

@Punxsutawney Mormota: Nem vetlek, de a film nekem nem tetszett:-)
süti beállítások módosítása