Akiről ma már nem a kockahas jut az eszünkbe: Matthew McConaughey (1969-)
2014. január 26. írta: FilmBaráth

Akiről ma már nem a kockahas jut az eszünkbe: Matthew McConaughey (1969-)

matthew.jpgHollywood legjobb férfi felsőteste - ez volt McConaughey védjegye sokáig. Elég sok felejthető filmben csodálhattunk nőtársaimmal nem mindennapi kockahasát, ami nem baj, de színészként nem igazán vette senki komolyan. Aztán néhány éve megkomolyodott, és szépen lassan elkezdett jó filmekben jó szerepeket játszani. Keveseknek sikerül ez a bravúr, innen gratulálok hozzá és persze az Oscar jelöléshez is, már kijárt neki ez a megtiszteltetés.

Texasi fiú, a család harmadik gyermekeként jött a világra. Édesapja az olajüzletben tevékenykedett, édesanyja tanár volt. Testvérei apja vállalkozásában dolgoznak, ő sem színésznek készült, érettségi után egy évre Ausztráliába ment, ahol egy ügyvédi irodában dolgozott. Nem csak jogi ismereteit mélyítette el, de egy szép kis ausztrál akcentusra is szert tett ezen idő alatt. Mégsem lett belőle jogász, mert kitört rajta a filmmánia, és álmai valóra váltása érdekében beiratkozott az austini filmfőiskola rendező szakára. 1992-ben egy bárban összefutott Don Philips producerrel, aki éppen Richard Linklater Tökéletlen idők című filmjéhez keresett szereplőket. Matthew bekerült a filmbe, azonban legmélyebb bánatára édesapja a forgatás ideje alatt elhunyt, már nem láthatta a filmvásznon a fiát.

A forgatás után visszatért a főiskolára, hogy befejezze a tanulmányait. Rendezett és fényképezett egy 12 perces rövidfilmet, a Chicano Chariots-t, majd a diploma megszerzése után azt tervezte, hogy karrierje előmozdítása érdekében Los Angelesbe költözik. Csakhogy egy újabb meghallgatáson megkapta A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér című népszerű sorozat 4. részének főszerepét. Végül 1993 nyarán utazott el az angyalok városába Oltári mázlija volt, már  a legelső hollywoodi meghallgatásán meg is kapta a férfi főszerepet Herbert Ross Bárhol, bármit, bármikor című filmjében,Drew Barrymore oldalán.

Néhány felejthető film következett, majd jött az áttörés a Ha ölni kell című Joel Schumacher filmben. Eredetileg nem a főszerepet játszotta volna, az író, John Grisham hollywoodi sztárt szeretett volna, azonban a rendező kiállt Matthew mellett, így beütött a világhír.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, sorban jöttek a felkérések, azonban a Warner Brothers nem adta kölcsön újdonsült sztárját. A következő nagyobb film A kapcsolat volt Jodie Fosterrel, ami egy jó, de közel sem felejthetetlen sci-fi.

Az Amistad finoman szólva sem tartozik bele a Spielberg top 5-be, azonban olyan kiváló kollégákkal dolgozhatott együtt benne, mint Sir Anthony Hopkins és Morgan Freeman. 

Ezután újra Richard Linklaterrel dolgozhatott együtt A Newman fiúkban, amelyben egy bankrablót játszott, aki egyébként úriember is. A szereplőgárda parádés volt, a film azonban sajnos teljesen felejthetőre sikeredett.

Az ED TV sem volt Ron Howard szakmai csúcsa, azért egyszer meg lehet nézni.

mathew2.jpgEzután csúszott félre a karrierje: elkezdett linkóci vígjátékokban szerepelni, ahol az volt az összes dolga, hogy jól nézzen ki, nem volt szükség a színészi tudására. Jól beletespedt ebbe a kényelmes állapotba, a bulvársajtó hangos volt a nőügyeitől, de az igazi filmsikerek elmaradtak. Nem lett nagy visszhangja sem az U-571-nek, sem pedig a 2020: A tűz birodalmának (ebben együtt játszott Christan Bale-el, akivel idén meg kell küzdenie az Oscar-díjért).

A Trópusi viharban végre színészi játékot is láthattunk tőle (fel is kaptam a fejem, annyira elszoktam már tőle), a Börni, az eszelős temetősben  is szerzett nekünk néhány szép pillanatot. Aztán jött a Gyilkos Joe, és hirtelen mindenkinek eszébe jutott, hogy ez a fiú valójában jó színész is, nem csak jól néz ki.

A magánélete közben lekerült a lapok címoldaláról, nem volt miről írni, megnősült, három gyermeke született. Csendesebb idők következtek, a zajos vígjátékok kora lejárt, elkezdte jobban megválogatni a szerepeit. Az újságos fiú és a Mud nem volt kasszasiker, de a szakma elkezdte komolyan venni. Aztán jött a Magic Mike, amely újból feltette a térképre a szélesebb közönség körében is, simán lemosott benne mindenkit a vászonról.

Immár mindenki más szemmel nézett rá, komoly színészként kezdték számon tartani, amelyet jól mutat, hogy szerepet kapott A Wall Street farkasában, valamint a Mielőtt meghaltam című filmben, amiért most Oscar díjra jelölték. Most éppen egy nagyon jónak ígérkező HBO sorozatban játszik, és már leforgatta Nolannal az Interstellart. A szépfiús imázs már a múlté, kíváncsian várjuk a jó színész újabb filmjeit.

Dallas-Buyers-Club-Image-05-535x355.jpgHollywood zajától távol, egy texasi ranchen él családjával. A kedvenc színésze Paul Newman. Nagy rajongója egy angol zenekarnak, a The Cultnak, olyannyira, hogy amikor felléptek Texasban, két dal erejéig csatlakozott hozzájuk a színpadon.

Szerencsésen indult a karrierje, ami aztán szépen lassan ellaposodott, még hosszú évekig fenntarthatta volna a kényelmes életét a közepes vígjátékokban, azonban ő tudott és akart váltani, mindannyiunk nagy örömére. Ma sem néz ki rosszul, de ez már tényleg sokadrangú szempont lett, ha meglátjuk a nevét a mozi plakátján.

Sok sikert Matthew, szurkolunk az Oscar díjkiosztón!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr935770365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.26. 00:09:49

Nekem egyébként a Lincoln Lawyer volt a vízválasztó, nem volt nagy szám benne, de részemről akkor jött a nagy ledöbbenés, hogy "ez az ember egy ilyen filmben"?
Aztán persze a Killer Joe rátett még egy lapáttal.

A True Detective-et nézve gondolkodtam el, hogy szerintem ha az Interstellarban is virít valamit, akkor már ott lehet a legnagyobbak között. Másnak egy élet alatt nem jön össze, amit ő az elmúlt 2-3 évben csinált.

Razzul 2014.01.26. 00:25:04

@danialves: Szerintem zseniális volt a Lincoln Lawyerben, nem egy hatalmas karaktert kellett alakítania, de azt profin hozta.
A tesóm mondta, hogy nézzem meg a filmet, mert ez a csávó ilyet is tud. =D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.26. 00:44:50

@Razzul: Azért szerintem abban megegyezhetünk, hogy nem kifejezetten az az alakítás volt, amiért díjakat osztanak.

Razzul 2014.01.26. 01:17:01

@danialves: Egyértelmű. A Dallas Buyers Clubért már inkább. "Kár", hogy DiCaprio is remeket alakított a Wall Streetben.
Na de majd Matthew megkapja a saját szobrocskáját az Interstellarért jövőre. =P

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.26. 01:32:00

@Razzul: Mint ahogy Leo is megkapta az Inception-ért, ugye? :D

De most ha félretesszük azt, hogy mostanában mennyire menő DiCaprio-rajongónak lenni, illetve azt, hogy jó párszor jogtalanul basztak ki vele eddig az Oscaron, alapvetően sok okot nem látok, amiért jobban megérdemelné, mint McConaughey.
Most az egyszer még arra sem merek apellálni, hogy DiCapriot mennyire utálják ott, mert csak azért is fognak neki adni egy díjat, mielőtt visszavonul.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.26. 01:46:33

@danialves: Nyugi, majd megkapja Ejiofor, aztán b***hatja mind a kettő :D

Amúgy igen... most kapja meg DiCaprio (végre), aztán majd az Interstellar tarolása miatt MM is megkapja jövőre a szobrot. Mindenki boldog lesz.

Razzul 2014.01.26. 01:51:24

@danialves: Én McConaugheyt és DiCapriot is nagyon megszerettem amióta levetkőzték a szépfiú énjüket és elkezdtek végre színészkedni és értelmes filmekben játszani.

Abban is igazad van, hogy Leonardonak már az Inceptionért és a Djangoért is kijárt volna a szobrocska. De idén is legalább annyira megérdemelné a Wall Streetért. Élete egyik, ha nem a legjobb alakítása. Mást én sem tudok amiért ő jobban megérdemelné de szerintem ez pont elég ok.
Ne érts félre, nem Matthewtól akarom elvenni az Oscart, csak szerintem DiCaprio többet letett már az asztalra.
És mint mondtam McConaugheynek lesz még a közeljövőben filmje amiben bizonyíthat, ám a Wall Streeti farkasunk most egy ideig visszavonul. =)

Razzul 2014.01.26. 01:52:27

@REMY: Ha Ejiofor nyeri az Oscart nincs igazság ezen a bolygón xD.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.26. 01:57:48

@REMY: Ó basszameg, annyira el akarom felejteni, hogy jelölték Ejiofort, hogy egészen sikerült is. :D
@Razzul: Csak ez nem életmű-díj, akármennyire is ilyen alapon osztják néha.

Amúgy azt ugye realizáltátok, hogy Nolan életműve során az első és utolsó színész, aki Oscar-jelölést kapott, az Heath Ledger volt? Ez tényleg max. csak poénnak jó, hogy az Interstellarért bárki is díjakat fog kapni.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.26. 12:38:09

@Razzul: Szeretem Leo-t, de ha pont az Eredetért kapott volna Oscar-t, akkor belevertem volna a fejem a falba. A Djangoért megérdemelte volna (még ha a film nem is volt túl acélos) de még inkább a Véres gyémántért, ahol élete egyik legjobbját hozta. Na majd idén :D. Mindenesetre Én Ejiofor játékával is elégedett voltam, nem lábadna könnybe a szemem ha ő kapná.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.26. 12:43:08

@FroG: Én úgy tudtam Ejiofort csak a 12 év rabszolgaság miatt jelölték Oscarra, abban pedig nem volt jó... érdekes :D :D :D

Amúgy tény, hogy nem volt rossz Ejiofor, de ha kapásból 2 embert tudok mondani, aki oda-vissza veri, akkor nehogy már megkapja a díjat. És akkor még Bruce Dern játékát nem is láttam...

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.26. 13:51:37

@REMY: Nem értem az első bekezdést mire írtad, de okés :D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.26. 14:26:30

@FroG: Lényege az volt, hogy Ejiofor nem volt olyan jó, hogy Oscart kapjon. Csak akkor nem jött be a poén :D :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.26. 16:39:48

hihetetlen, hogy mindenki mindig így ír róla is,meg dicaprióról is, hogy mióta levetkőzték a szépfiúságot, holott mindkettőnek igen komoly s jó filmjei voltak kezdetben is, csak azokat nem látták...

Itt is meg van említve az ed tv, ami simán egy jó, sőt elgondolkodtató film, és ne felejtsük el jóval a bb, meg valóvilág előtt készült! Mai szemmel persze már nem akkora durranás, de akkor azért más volt még a világ. ;)

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.26. 20:45:01

@doggfather: "hihetetlen, hogy mindenki mindig így ír róla is,meg dicaprióról is, hogy mióta levetkőzték a szépfiúságot, holott mindkettőnek igen komoly s jó filmjei voltak kezdetben is, csak azokat nem látták..."

Valóban voltak jó filmjeik kezdetben is, ez főleg DiCaprio esetében igaz. De mindkettőjüknél volt egy időszak amikor ez a szerep dominált, illetve ha volt is komoly filmjük, mindegyikben minimum kissé ki volt domborítva a dolog, vagy csak nem sikerült olyan jól a dolog. McConaughey pedig 2009-2011 környékén egy nagyon durva váltással mászott ki ebből.

Leo pedig egy stabilan javuló tendenciát hozott, és sokadszorra bizonyította ezt. Nála a 2006-ban kezdett bizonyos lenni, hogy több mint aminek a Titanic időszakában elkönyvelték.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.26. 21:06:11

@NY124 (Darvas Tamás): leonál nem "időszak" volt, konkrétan a titanic című film és kész.

mert előtte a romeo + julia egy igen izgalmas adaptáció volt, utána meg a vasálarcos ahol a többi szereplővel együtt jól hozta ő is mindkét figurát.

Vagy van még vállalhatatlan filmje?!

Azt persze én is elfogadom, hogy MM elmenet pénzt keresni vagy 10 évig, de akkor is ilyeneket írni, hogy "végre kezd fejlődni", vagy "meglepő, de nem csak kockahasa van" azt sugallja, hogy az illető nem látta a korai filmjeit.

És ez most nem csak erről a posztról, posztolóról szól, de úgy nagyjából mindenkiről aki azt hiszik, hogy MM első filmje a lincoln lawyer volt.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.26. 21:15:56

@doggfather: Természetesen nem, de szerintem te állsz túl támadólag ehhez.

A "végre kezd fejlődni", vagy "meglepő, de nem csak kockahasa van" arra utal, hogy MM mászik ki annak a várnak a romjai közül, amit még ígéretes kezdőként felépített, majd az olyan filmekkel mint az Excsajok szelleme szétzúzott.

Leonál meg mint írtam a szépfiú szerep rendesen párosult vállalható filmekkel, de az, hogy vállalható filmekben szerepelt, az nem jelenti azt, hogy ne lett volna meg a szépfiú szerep.

Nem csak a Titanic, de az egészen jó Rómeó és Júliától kezdve A vasálarcoson át, egészen A partig mindenhol ott van. Nézd csak meg A part plakátjait.

Ma már ebből semmi sincs meg. Lehet, hogy sokaknak bejön, de szerintem a mostani filmjeinél ez már nem játszik. A szépfiú szerep nem feltétlenül pejoratív, csak egy tény ami értékítéletet kényszerít ki és hordoz magával.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.27. 08:23:47

@NY124 (Darvas Tamás): mostanra leonál nem is lehetne meg a szépfiús plakátszereplés, hiszen behízott vagy 20 kilot, és abból vagy 15öt fejre. :)

"Természetesen nem, de szerintem te állsz túl támadólag ehhez."

Ezt el is tudnám fogadni, ha nem MINDEN új MM filmnél MINDEN kritika ezzel kezdődne, hogy "végre..." a lincoln óta. ;)

justizmord 2014.01.27. 10:02:11

Mindig is bírtam ezt a pacákot, remélem, idén végleg oda kerül, ahová való.
süti beállítások módosítása