Super (2011)
2014. január 24. írta: danialves

Super (2011)

superbig.jpgMostanában szinte lehetetlen mellényúlni azzal, ha az ember szuperhősös filmet forgat, legalábbis ha a jól bevált képregényeknél marad. Ellenkező esetben azonban könnyen megbukhat a produkció, főleg, ha olyan provokatív megoldásokat tartalmaz, mint James Gunn műve.

Frank Darbo (Rainn Wilson) életének két örömteli pillanata volt: amikor feleségül vette Sarah-t (Liv Tyler), illetve amikor minimális erőfeszítéssel segített elkapni egy bűnözőt. Amikor azonban az asszony elhagyja egy drogdíler (Kevin Bacon) szerelméért és anyagáért, Frank összeomlik és rájön, hogy komoly változtatásokat kell eszközölnie. Ennek köszönhetően elesett kisemberünk önjelölt igazságosztóvá avanzsál, és leszámol a helyi gyermekmolesztálókkal, dílerekkel, és azokkal, akik tolakodnak sorban állásnál. 

super.jpgJames Gunn-nak nem kell a cinikusságért a szomszédba menni, ezt már a Dawn of The Dead remake-ben is megmutatta. Itt is ezt az énjét veszi elő, ahogyan a nemes lelkű szuperhősünkből szép lassan egy öncélúan erőszakos, pszichopata állat lesz, gyakorlatilag a klasszikus szuperhőssztorik szatírájává változtatva a történetet. (A sors iróniája, hogy James Gunn legközelebb a Guardians of The Galaxy rendezőjeként fogjuk viszontlátni.) Rainn Wilson tökéletes választás volt a szerepre, Kevin Bacon még az utcáról beesve is el tud játszani egy főgonoszt (egyébként kis híján tényleg az utcáról esett be a forgatásra), a többiek pedig szintén testhezálló karaktert kaptak.

De sajnos, mint sok más szatíránál, itt is inkább az a lényeg, hogy az üzenet átjöjjön, semmint az, hogy jól is szórakozzunk közben. A filmből hiányzik a feszültség, tempója gyakorlatilag nincs is, hangulata még talán annyi sem. Ennek ellenére jó pár bizarr és véres jelenet gondoskodik arról, hogy a végeredmény még sokáig emlékezetes maradjon.

A film legnagyobb hátránya azonban az, hogy egy évvel korábban a Kick-Ass ezt a témát egy sokkal hangulatosabb és kevésbé provokatív keretek között dolgozta fel. Ráadásul az még képregényen is alapult, így aztán a megfelelő pénzügyi siker is garantálva volt. Mindenesetre ez a produkció versenytársak hiányában is elvérzett volna, de aki szeretne egy szokatlan darabot látni, annak tudom ajánlani.

6,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr525666414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.24. 12:23:36

Mélyen nem értek egyet. Kezdve azzal, hogy ez a film is 2010-es, az első bemutatója 4 hónappal a Kick Ass után volt. A másik, hogy ez a film nem bukott meg, mert soha nem is kapta meg a lehetőséget se a sikerre, sem bukásra, ugyanis leginkább csak filmfesztiválokon volt látható, később is alig vetítette néhány mozi.
Szerintem ráadásul ez a film jobb, mint a Kick Ass, ugyanis ez következetesen végigviszi a saját koncepcióját. Mindkettő ugyanabból indul ki, hogy mi lenne a valóságban a szuperhősökkel. A Kick Ass a végére feláldozza a saját koncepcióját a mainstream oltárán, jet peckekkel, meg maffiákkal leszámoló 10 éves kislánnyal. Ami persze, szórakoztató, de nem erről volt szó. Itt meg a saját nyomorult realitásában válik az egész drámaivá, és a legvége szerintem simán katartikus.
A hangulat hiányát sem érzem jogosnak már a főcím előtti nyitójelenet, meg pláne a főcím megalapozza az egész hangulatot, ami leginkább a Troma filmeket idézi (Toxikus bosszúálló és társai), csak tizedannyira sem elszállt kivitelben. A tempó hiánya meg... nemtom, folyamatosan történik valami a filmben, ami meghökkentő, vagy éppen érdekes, szóval ezt sem tűnik nekem indokoltnak.
Végül az pedig szerintem egyértelmű, hogy az első perctől az utolsóig jól szórakoztam, annak ellenére, hogy szatíráról volt szó, mert tele volt jobbnál jobb poénokkal. A Kick Ass mellett a Defendor ilyen film még, de nekem a három közül egyértelműen a Super viszi a pálmát.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.24. 12:44:30

@Santino89: Nekem az nem számít bemutatásnak, hogy egy fesztiválon 200 ember előtt lejátsszák, mozikba 2011-ben került, azért írtam be ezt. De miután bemutatták moziban, azért kaphatott volna valami hype-ot, ha tényleg tetszik az embereknek. (Ok, hogy csak néhány moziban játszották, de pont az Oscar-esélyeseknél csinálják ezt, hogy amikor elég népszerű, akkor országosan is elkezdik játszani. Ez a film soha nem volt elég népszerű ehhez.)
Kick-Ass: Nem tudom mennyivel volt az elszálltabb ahhoz képest, hogy itt is gyakorlatilag egyedül intéz el egy rakás drogdílert mindenféle előképzettség nélkül. Azért ez sem olyasmi, amit te vagy én megcsinálnánk.
A tempóra azt tudom mondani, hogy amikor már gyakorlatilag üldözték a srácot, azt is úgy adták elő, hogy ők igazából a csaj lakásán hetekig is elmalmozhattak volna. Semmi feszültség, semmi sürgősség nem volt abban a szituációban, hogy egy rakás bűnöző akarja megölni, így nem is pörgött fel a film.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.24. 13:52:35

@danialves: Az nem egyéni vélemény kérdése, hogy egy film 2010-es, vagy 11-es, így az sem állja meg a helyét, hogy a Kick Ass ezt a témát egy évvel korábban dolgozta fel.
Az Oscar esélyesek eléggé más tészta ebből a szempontból, könnyen el tudom képzelni, hogy nem tetszett az embereknek, mert ez nem közönségfilm, ahhoz túl brutális, és provokatív, hogy a nagyközönség igényeire számot tartson, pláne egy olyan közönségére, aki még két évvel később is a Bosszúállókat tette az év legsikeresebb filmjévé. Viszont ez nem von le semmit a film értékeiből.

A film vége? Az is annyira pitiáner, meg szánalmas, hogy még akár meg is történhetne. Pláne, hogy igen komoly áldozatokkal jár. De még ha nem is történhetne meg, még így is sokkal közelebb van a realitásokhoz, mint a Kick Ass. Félreértés ne essék, én azt a filmet is nagyon szeretem, és elsősorban a szórakoztató faktor miatt lépték meg ezeket a lépéseket, és sikerrel, mert maximálisan jól szórakoztam. De ettől ez még kilóg a saját koncepció keretei közül.

A tempó az már egy más kérdés, mert nekem ez nem feltétlen feszültséget jelent, vagy hogy azonnal meg kell oldani egy célt, amire az egész hollywoodi dramaturgia épül, hanem azt, hogy mindig történjen valami/ valami érdekes. Meg azért azt se feledjük el, hogy ez egy független film, aminek nem feltétlenül kell igazodnia a hollywoodi szabályokhoz.

Szerintem itt a fő probléma az, hogy neked nem jött be ez a szánalmas-fájdalmas humor, amit én meg végigröhögtem, és inkább ez gátolta a felhőtlen szórakozást.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.24. 14:37:43

@Santino89: Szerintem igenis egyéni vélemény kérdése, mert én is elkezdhetnék kötözködni azon, hogy a Kick-Ass meg már azelőtt kész volt, mint hogy bemutatták, csak mivel nem mutatták még be, ez kb. senkit nem érdekel. Újra leírom, a közönség egy évvel korábban láthatta a Kick-Ass-t, és nagyrészt ezért nem foglalkozott senki ezzel a filmmel.
De örülök, hogy belátod, hogy ez a film sehogy sem lett volna sikeres.

Az a helyzet, hogy attól még, hogy történik valami érdekes, nem feltétlenül halad előre a film. Volt jó pár érdekes jelenet, amitől inkább csak leült az egész.

Ezt minden bizonnyal jól látod, én viszonylag kevés humoros jelenetet találtam benne. Bár nekem a szatíra amúgy sem működik közvetlenül humorként.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.24. 15:13:43

@danialves: mely jelenetektől ült le a film - én még mélyebben nem értek egyet a 6,5 ponttal - úgy szeretnék hallani párat,

én egyre inkább úgy vagyok vele a Kick Ass Hit-Girl nélkül vajmi keveset ér, a főhőse nem elég hogy elvigye a filmet

itt viszont a fő(hős?) karaktere annyira beteg, hogy egyedül is remek karikatúra lenne (pl. mikor szedi ki a kukából a ruháját, vagy amikor átöltözik az autóban aminek a rendszámát még csak le se takarja) de Bombázó behozásával az egész kap egy pluszt - ráadásul simán elhiszem amit a filmben látok, mindenféle előképzettség nélkül, hiszen megérintette Isten ujja és mint tudjuk, az vagy aminek hiszed magad

"nemes lelkű szuperhősünkből szép lassan egy öncélúan erőszakos, pszichopata állat lesz" ez pl. egyáltalán nem igaz, sose volt nemes lelkű, egy végtelenül beteg csávó aki beleroppan, hogy igazságtalanság éri ami nem helyes, és mégis megtörténhet álszent társadalmunkban
és nem átmegy pszichopatába, ő az elejétől kezdve agyonvert mindenkit csavartkulcscsal, a pszichopata az a kiscsaj, ő öncélúskodik, a főszereplő még ott is mondja neki, hogy ez nem helyes

őt az Isteni törvények vezérlik, nem az emberiek, mert világunkban még meg is tapsolják azt aki férjes asszonyokat dug, miközben benne van a tíz parancsolatban, hogy ez bizony minden csak nem helyes, ugyanott ahol a ne lopj, és ne ölj is található

és ki tudja, talán Szalonna tényleg ellopta a feleségét, a drog segítségével

UI: érdekes, hogy minden filmben van egy főhős, és kap maga mellé egy csajt, Defendor is megkapta a bűbájos Kat Denningset, és Ellen Page se volt még ennyire hihetetlenül szexi mint a Superban

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.24. 15:34:42

@scal: SPOILER
Gyakorlatilag az egész jelenetsor onnan, hogy meglövik, egészen a végéig, nem sokat mozdít előre a történeten. Tudjuk, hogy vissza fog vágni, és ezt várjuk. Persze érdekes dolgok történnek, pl. amikor Libby kvázi megerőszakolja, vagy megtámadják őket, csak közben a sztori sokat nem megy előre.

Pedig a film eleje pont arról szól, hogy a csávó még rántottát is süt annak az arcnak, aki épp most lép le a feleségével, mert ennyire korrekt akar lenni. Aztán szép lassan először csak a pedofilokat veri szét (ami kicsit túlzás, de végül is ki ne értene egyet vele?), és igazán a végére szalad el vele a ló, amikor már azt is eszméletlenre üti, aki tolakodik sorban állás közben. Ez pedig szerintem már kifejezetten saját frusztrációinak kiélése (mint ahogy az is, hogy végén a drogdílereket sem lekapcsolni akarja már, hanem bosszút állni rajtuk), mert azért azt nehéz a közjóra fogni, hogy eszméletlenre kell verni, aki nem hajlandó a sor végére állni.
(Egyébként tényleg elsősorban a csaj volt a pszichopata, de szerintem a főszereplőn is egy gyönyörű átalakulást lehetett felismerni ilyen szempontból.)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.24. 16:01:03

@danialves: bocs, de azért ez nem így van
egy filmben a jelenetek két típusba sorolhatóak
vannak a fordulatok melyek előbbre viszik a történetet
és vannak az epizódok amik pedig mélyítik a szereplők jellemét, egymáshoz való viszonyukat, stb.

na most ha nem mozdul előre a történet minden percben, ellenben érdekes dolgok történnek akkor a film tökéletesen alkalmazza ezen funkciókat, a sztorinak nem kell feltétlenül előre haladnia, mert pl. az a szeretkezés nem csupán egy groteszk közösülés a filmben, de ott a főhős is ráébred, hogy nem csak egy kibaszott nő létezik a filmben, és még őt is - a véglényt - szerethetik önmagáért, vagy valamiért ami ott rejtőzött benne

a csávó nem azért kínálja meg rántottával - amúgy nem is megkínálja, inkább enged a verbális erőszaknak - mert tudja, hogy ki ott Bacon, amikor megtudja akkor már inkább a kocsiját tapizza, de miért legyünk egy ismeretlennel rögvest faszok?

a sorbanállós jelenet időrendben nincs olyan távol a pedofilostól és az ő értékrendje szerint ez a kettő ugyanúgy bűn, nincs kicsi bűn, meg nagy bűn, BŰN van... és nem tolakodunk!!!!

és oké az ember - mert civilizált - nem veri be a fejét az ilyen parasztoknak, de lefogadom nem is szereted ha hasonló történik, és meg lehet nézi hova fajult a világ a büntetések enyhítésével, mai napig kézfejek hullnának egy csirke ellopásáért sokkal nagyobb lenne a közbiztonság

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.24. 16:51:21

@danialves: Azért tényeket ne vitassunk már el. Ez nem a részemről volt kötözködés, hanem a tiédről egy tévedés.

Persze, hogy belátom, a közönség egyszerűen nem elég érett egy ilyen jellegű, kompromisszumoktól mentes látásmódra egy ilyen divatos témával kapcsolatban. Egy film színvonalának alapvetően nincsen sok köze a sikerhez/sikertelenséghez.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.24. 16:55:11

@scal: Igen, és ha utóbbiak vannak többségben, akkor baromira lassú a film. Ennyi.

Nyilván nem azért kínálja meg rántottával, mert tudja, hogy ki ő, de (a néző számára legalábbis) elég nyilvánvaló, hogy mi a helyzet, és ő egy cseppet sem ellenséges. De ha jól emlékszem, utána még abszurd módon fel is jelentené a rendőrségen, egyszóval alapvetően egyáltalán nincs benne az, hogy ő itt embereket fog agyonverni.
Akármennyire közel van a kettő egymáshoz, szerintem pont azzal akarja sokkolni a nézőt, hogy amíg először morálisan gyakorlatilag igazolható tetteket láthatunk, utána a bűn és a büntetés egyáltalán nem áll arányban, és szép lassan elkezdjük megkérdőjelezni a főhős tetteit.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.24. 17:03:13

@Santino89: Részemről semmilyen tévedés nem volt, mivel én a mozis bemutatókat hasonlítottam össze. Aztán elkezdtél szőrszálhasogatni annak kapcsán, hogy fesztiválokon már bemutatták, amit én továbbra is irrelevánsnak tartok a mainstream ismertség szempontjából. Erre mondtam, hogy ha már relativizálni akarod ezt, akkor mehetünk felőlem tovább is, de ha a nagyközönség szempontjából nézzük, akkor csak a két mozis bemutató összehasonlításának van értelme ahelyett, hogy az egyik mozipremierjét a másik fesztiválpremierjével hasonlítjuk össze.

Nem mindig a jó filmek a sikeresek, de én a bukást nem is akartam a film minőségére ráverni. Rosszkor jött, nem volt kellő marketing mögötte, ez a kettő elsősorban a probléma.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.25. 10:16:09

@danialves: Figy, akkor megvilágítom ezt a kérdést egy közismert példával. A tanúra sem mondjuk azt, hogy '79-es film, attól függetlenül, hogy akkor mutatták be. És ha valaki a folytatása kapcsán azt találná írni, hogy nem olyan jó, mint a 16 évvel korábbi első rész, az úgy nem lenne pontos. Itt azért bántotta különösen a szememet, mert ez alapján úgy tűnik, mintha egy gagyi másolata lenne a Super a Kick Assnek, holott alig pár hónap a különbség a két film között.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.25. 13:21:00

@Santino89: Most akkor tényleg döntsd már el, hogy mit akarsz összehasonlítani, mert nekem az, hogy egy film elkészül, elviszik valami fesztiválra, és bemutatják moziban, 3 különböző dolog. :D
Ha bemutató alapján akarom összehasonlítani, akkor szerintem nincs semmi baj a 16 évvel, de most tényleg nem értem, hogy miről szól a dolog, mert amikor meg én kezdtem el ilyen "előbb elkészült" dumákat hozni a Kick-Ass kapcsán, az nem volt jó.

Egy szóval nem mondtam, hogy gagyi másolata lenne, ha ez a baj, akkor ezt most szeretném tisztázni. Egyszerűen szar időpontban született meg. Csak hogy egy példával megvilágítsam én is: 2011-2012 fordulója tájékán kijött a The Raid, 2012 végén a Dredd. Azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy aki megnézte a The Raidet, annak már nem volt olyan nagy újdonság a Dredd, annak ellenére, hogy pl. ott utóbbi volt a korábbi forgatókönyv. Csak később készítettek filmet belőle.
süti beállítások módosítása