Ghost In The Shell - Páncélba Zárt Szellem / Kókaku Kidótai (1995)
2014. január 23. írta: Razzul

Ghost In The Shell - Páncélba Zárt Szellem / Kókaku Kidótai (1995)

GITS.jpgRazzul vagyok, az új tag aki legfőképp animékkel fog foglalkozni a blog alakulatában, de bármiről szívesen írok ami a keleti furcsaságok sorát gyarapítja.

Úgy tartja a mondás: „Jótól lopni nem szégyen”. Nos ezen cikk alanya rengeteg rendezőt és forgatókönyvírót ihletett már meg a Hollywoodi palettán. Hogy csak egy párat említsek az egyértelműek és a bevallottak közül: A Wachowski fivérek Mátrixa, James Cameron Avatarja, Steven Spielberg A.I. Mesterséges értelem című műve, de még a nemrégiben bemutatott Inceptionnel is felfedezhetőek hasonlóságok (bár az Eredetet már azzal is megvádolták, hogy a Duck Talestől is lopott...). A film, amiről beszélek nem más, mint az 1995-ös japán Ghost In The Shell.

A mű megnézése után egyértelmű az, hogy megérdemli az elismerést, amit a nagyoktól is kapott, ám nem azért, mert 90-es években a keletiek hirtelen feltalálták a spanyolviaszt. Az alapvető kérdéseket, amiket boncolgat (robottá váló ember, emberré váló robot) és a viszonylag egyszerű alapsztorit ritkán ugyan, de már filmre vitték előtte, ugye a Szárnyas Fejvadász is hasonló kérdést taglal. Emellé a központi elem mellé még társulnak olyan gondolatok, amikkel a film kevesebbet foglalkozik ugyan, ám nem kevésbé fontosak (mi a tudat, mitől lesz ember az ember, mi a valóság és mi az élet?).  A film egyedisége abból fakad, ahogy ezekkel a kérdésekkel foglalkozik, és ahogy a cselekményét elmeséli. Ilyen mélységű cyberpunk filozófiát ehhez fogható megvalósításban nagyon ritkán látni.

GITS4.jpgA film egy tipikus cyberpunk világban játszódik ahol aki szeretné, akár az egész testét az agya kivételével lecserélheti mesterségesre sőt, még az agyhoz is kaphatóak kiegészítők. Itt él főhősnőnk, Kusanagi Motoko egy kiborg, a 9-es szekció őrnagya.  Csoportjával a közbiztonságért felel és a film kezdetén egy hírhedt hackerre, a Bábjátékosra vadásznak. Ez az illető mások tudatába betörve bűnügyek elkövetésére veszi rá az áldozatát, vagy hamis emlékeket ültet el bennük ez által a cinkosává téve azokat (innen a neve ugye).

Mindez a történet, a mondanivaló és az ehhez járó körítés, az átvezetők, városképek mutogatása nagyon erős hangulatteremtőek, megalapozzák a film egyedi kissé disztópikus légkörét. Rendkívül fontos elemek annak ellenére, hogy a fő sztoriszál előrehaladása szempontjából irrelevánsak.  Az animáció és a grafikai munka nagyon rendben van, teljes mértékben elvégzi a dolgát (pláne ha a remastered verziót nézzük meg) annak ellenére, hogy meglátszik már a film kora, és ha az ember odafigyel, felfedezheti néha a darabosságot az animációban, de ez véleményem szerint semmit nem von el az élményből.  A beállítások és a jelenetek megtervezése és úgy egészében a rendezés pedig a mai napig zseniális.  A kevés zenei betétről is ez mondható el. Ritkán csendül fel 1-2 dallam, de akkor nagyon passzolnak a jelenetekhez.

GITS6.jpgMinden pozitívum ellenére azért vannak negatívumok is és meg kell, hogy mondjam, a legtöbb abból fakad, hogy a film elég rövid. Ez bizonyos szempontból egy jó döntés, ugyanis a viszonylag rövid történet és a mondanivaló átadására nem is kell több, de más dologra nem nagyon jut idő. Nincs részletesen bemutatva és felépítve a világ és megmagyarázva a hálózat háttere (a Szárnyas Fejvadásszal is ez volt az egyik problémám). A tortából csak egy szeletet kapunk, néhány ember történetét a sok közül.

Emiatt a karakterekről is keveset tudunk meg. Nem tudjuk mit csináltak mielőtt a bűnüldözéshez kerültek. Ez nekem nem igazán hiányzott, mert a gondolataikba a monológjaikon keresztül bepillantást nyerhetünk, de lehet, hogy ezzel csak én vagyok így. Valószínűleg a sötét foltok kitöltésére és az eredeti film viszonylag nyitott lezárása miatt formálódhatott a Ghost In The Shell köré egy egész brand, amely mára 3 filmet egy kétévados sorozatot és a jelenleg is készülő 4 részes Arise szériát számlálja.

Mindent összevetve egy remekbe szabott mozgóképi élmény ez, tipikus példája azoknak, amiket minél többször néz meg az ember annál jobb lesz, annál több apróságot és kisebb gondolatot fedezhet fel benne.  Már csak amiatt is megéri megnézni, hogy láthassuk, mit tartanak a nagy alakok jó filmnek, amiből akár meríteni is lehet a saját gyermekük megalkotásához.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr475775186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donjon 2014.01.23. 12:56:16

"Emiatt a karakterekről is keveset tudunk meg. Nem tudjuk mit csináltak mielőtt a bűnüldözéshez kerültek. Ez nekem nem igazán hiányzott, mert..."

Ez így ellentmondásosnak tűnik, minek írsz le egy szubjektív hangvételű írásban egy negatívumot, ha te magad nem is tartod annak?

Esetleg így tálalva talán szerencsésebb lett volna:

"Az átlag nézőt zavarhatja, hogy a karakterekről keveset tudunk meg. Nem tudjuk például, hogy mit csináltak mielőtt a bűnüldözéshez kerültek. Számomra ez nem jelentős hiba, mert..."

Amúgy jó az írás, csak kissé rövid. Ssak így tovább! :)

A GiS az egyetlen anime amit meg tudtam nézni és tetszett is, az első rész különösen, a második már talán túl elvont számomra. Harmadikról nem is halottam eddig, de bepótolom. Köszi a tájékoztatást.

Razzul 2014.01.23. 13:38:06

@Donjon: Köszönöm szépen a dicsérő szavakat és a konstruktív kritikát.

Igazából az eredetihez nincs sok köze egyik filmnek sem.
Az Innocence tudtommal nincs konkrét kapcsolatban vele történet terén. A Solid State Society pedig a Stand Alone Complex sorozat filmje. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.23. 19:14:21

először is velkám, aztán meg szuper, hogy lesz több keleti cucc a blogon.

kborzy 2014.01.23. 21:08:46

Na végre egy kis anime :D Azérr kötözködöm kicsit de csak jó szándékkal.

"Kusanagi Motoko egy kiborg, a 9-es szekció őrmestere." bár japánul nem értek, de ahány fordítást eddig láttam, mindenhol őrnagy.

Előélet.: GiS jóval több mint egy film, vagy három. Nem is csodálom hogy mindebbe nem fogtak bele mert nagyon sok lett volna az információ. Már külön univerzum. Két teljes sorozattal és tavaly kijött a szereplők előéletét taglaló film (ek) is. (az indán látható GiS Arise egy órás minifilmek)

várom az írásaidat kovetkezőnek mondjuk egy kis Hellsing, esetleg Paprika?

üdv

AnarchoAteista 2014.01.23. 22:02:10

Ez pontosan az a fajta "rajzfilm", amit igenis LEHET komolyan venni. A jó értelemben vett tudományos-fantasztikus film kiváló példája. A főcímzenét imádom, amikor pedig másodjára is elhangzik, az a jelenet kiválóan hozza a nagyvárosi elidegenedés-témát. A pontozással egyetértek. Nem hibátlan, de gyémánt.

Razzul 2014.01.23. 22:05:46

@kborzy: Helló, köszönöm az észrevételt, javítottam az írásban a hibákat. Az Ariseról nem tudom, hogy feledkezhettem meg, pedig nemrég még néztem is a híreket, hogy mikor jelenik meg a következő része. >.>

Igen, nekem is rengeteget kellett utánajárnom, hogy melyik film, hogyan kapcsolódik az univerzumba, szépen fel van építve a dolog.

A következő kritikával kapcsolatban még csak elképzeléseim vannak, valószínűleg vagy a 5 centimeters per second vagy a Wolf Children lesz, de az is lehet, hogy valami élőszereplős művet veszek majd elő.

A Hellsingről is szívesen írnék, mivel mindkét széria nagy kedvencem, csak az a baj, hogy sorozatok. A Paprikától pedig félek, de mindenképp meg fogom nézni egyszer. :D

Dr_utcai_arcos 2014.01.23. 22:40:09

Lehet le leszek oltva, de Appleseed. Mondjuk nálam Basement Jaxx rengeteget dobott rajta!Ezt már régóta hallom, de még mindig nem száMtaN rá magam, hogy megnézzem. Pótlom.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.03.22. 06:48:25

Én kicsit dühös is vagyok rá, pont amiatt, amit leírsz, hogy tele van remek ötletekkel, gondolatokkal, egy elképesztő világgal, és ezen egyszerűen átrohan a film, hogy csak kapkodod a fejed. Nagyon kiforratlannak éreztem összességében (azt meg végképp nem tudom, egy ennyire rövid valamiben minek ilyen bonyolult összeesküvős szál, a jelenetek fele abból állt, hogy azt magyarázták...). Plusz engem borzasztóan tud frusztrálni, hogy milyen ritmustalan tud lenni egy-két anime, gyakorlatilag az akciójelenetek és a merengő montázsok között semmi különbség nincs dinamikában.
(Tudom, hiú remény, de kicsit hiszek abban, hogy az előszereplős talán jobban ki tudja fejteni majd az összes gondolatot és motívumot.)

Razzul 2017.03.22. 10:02:35

@danialves: Igen, nemrég újranéztem a művet, és nekem a ritmustalanság volt a legnagyobb (és az egyetlen nagy) problémám vele. Nekem kicsit úgy tűnt, hogy a montázsok és a magyarázó részek mintha amiatt kellettek volna, mert az alkotók nem tudtak jobb módszert kitalálni arra, hogy a történet és a gondolatiság szempontjából fontos jeleneteket összekössék.

Még jó, hogy a párbeszédek jól vannak megírva, különben a hajamat téptem volna. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.05.07. 11:36:02

Hiába 26 éves a mai napig az egyik legjobb, de legalábbis legismertebb, legkedveltebb anime, és jogosan. A látvány piszok jó, a történet, az akciók a helyükön vannak és frissnek hatnak ma is.
Érdekes kérdés, hogy a jövőben, mikor mindent tudnak már miért gondolják, hogy az országhatárok fennmaradnak, de ezt tényként kezeli, nem feszegeti a film.
süti beállítások módosítása