Másodvélemény: Augusztus Oklahomában / August: Osage County (2013)
2014. január 16. írta: danialves

Másodvélemény: Augusztus Oklahomában / August: Osage County (2013)

august-osage-county.jpg(Filmbaráth kritikáját itt olvashatjátok.)

Az év eleji listákban is láthattátok, hogy ez volt az a produkció, amely teljesen hidegen hagyott. Amikor megtudtam, hogy Tracy Letts, a Gyilkos Joe írója követte el a forgatókönyvét, már egy kicsit jobban felkeltette a figyelmem, de még ez sem hozott igazán lázba. Ti azonban ne kövessétek el ezt a hibát.

Ha a Gyilkos Joe-hoz kell hasonlítanom, jellegében teljesen más a két film: texasi redneck-família helyett most egy tisztességes középnyugati (ld. cím), gyakorlatilag értelmiségi család van a középpontban. Ezúttal az explicit és polgárpukkasztónak szánt jelenetek is hiányoznak (pedig biztosan jót tett volna a marketingnek egy-két emlékezetes szexuális aberráció), de a groteszkség szintjét nem adták alább. A összegyűlő népes családban szinte mindenkinek meg van a maga defektje, a forgatókönyv pedig jó érzékkel hánytorgatja fel sorra ezeket a két órás játékidő folyamán.

August-Osage-County1.jpgEgy kicsit szappanoperai megoldásnak fog érződni sokak számára, hogy tulajdonképpen a film nem áll másból, mint hogy a szereplők 2 órán keresztül veszekednek és sötét titkokat fedeznek fel egymás múltjában, de ha efölött hajlandók vagyunk elsiklani, akkor a végeredmény tulajdonképpen nagyon is szórakoztató. Ugyanis a groteszk humor sziporkázóvá varázsol minden párbeszédet, ami legjobban a frenetikus vacsorajelenetben csúcsosodik ki, ahol a családtagok a Meryl Streep játszotta édesanya vezetésével kölcsönösen porig alázzák egymást. Annál pedig nincs is jobb, amikor ezeket a remek dialógusokat olyan színészek szájába adják, mint Julia Roberts, Ewan McGreagor vagy Juliette Lewis. 

Sajnos az említett jelenet színvonalát sem előtte, sem utána nem sikerül megütni, így aztán rövid időre unalmas, valamint érdektelen periódusok is becsúsznak az alkotásba, de szerencsére a film nem csak a humorra kíván fókuszálni, hanem a háttérben valójában egy igen komoly dráma húzódik meg. Ez pedig bőven kárpótolni tudott engem a hangulat és a történet esetleges kiegyensúlyozatlanságáért.

Tehát elsősorban furcsa és egyedi hangulata miatt tudom ajánlani ezt az alkotást, de ha valakinek nem is jönnek be az ilyen típusú filmek, az is tud benne pozitívumot találni bőven. Akiknek pedig a Gyilkos Joe túlságosan elvetemült volt, szerintem ezúttal egy kicsit emészthetőbb formában kaphatják meg ugyanazt a filmet.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr925759943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása