Villámkritika: Sherlock Holmes magánélete / The Private Life of Sherlock Holmes (1970)
2013. december 25. írta: !Márk!

Villámkritika: Sherlock Holmes magánélete / The Private Life of Sherlock Holmes (1970)

sh.jpgSosem voltam túlzottan nagy Sherlock Holmes rajongó. Nem azt mondom, hogy ez a "brand" rossz lenne, de engem egész egyszerűen nem tudnak annyira a képernyő elé vonzani az angol nyomozó történetei, mint több millió embert. Ennek ellenére elmondható, hogy a Sherlock Holmes magánélete így is egy kellemes, szórakoztató film, de tipikusan olyan alkotás, ami senkinek sem lesz a kedvence.

A történet nagy vonalakban annyi, hogy Sherlock (Robert Stephens) gyengéd érzelmeket táplál egy fiatal, francia hölgy iránt, akinek viszont kedvese nyomtalanul eltűnik. Így Sherlock saját küldetésének érzi, hogy kiderítse a férfi hollétét, amihez persze segítségül társul hű társa, Watson (Colin Blakely) is. A filmet nem kisebb rendező dirigálta, mint az a Billy Wilder, akinek a filmrajongók olyan gyöngyszemeket köszönhetnek többek között, mint az Egy, kettő, három, Van, aki forrón szereti vagy a Vád tanúja. A szokásos Wilder-féle komikus szellem övezi ezt a Sherlock-sztorit is, de itt talán kicsit szolidabb stílusban. Jó a film humora, de inkább az a megmosolyogtató fajta, mintsem a térdcsapkodós. A karakterekkel nehéz dolga gyakorlatilag nem volt, hiszen ez a két nyomozózseni adva van már hosszú évtizedek óta és itt is nagyon jól kiteljesednek. Nem lopják el egymás elől a show-t és minden rossz tulajdonságuk ellenére szerethetőek maradnak.

A színészek remek teljesítményt produkálnak. Sem Colin Blakely, sem Robert Stephens nem voltak nagy sztárok, nem futottak be nagy karriert, de ebbe a kis költségvetésű, angol produkcióba tökéletesen beleillettek. Jól működik a kémia közöttük, a dialógok is tetszetősek, habár a két órás játékidőt, olykor-olykor megéreztem. A rendezés többé-kevésbé rendben is van. Az operatőri munka is korrekt. Gyönyörű beállításokat láthatunk a festői skót tájakról, amik sajátos hangulatot kölcsönöznek az egész alkotásnak. Megvannak a hibái ugyan, Sherlock rajongó sem lettem a film hatására, de összességében egy kellemes, jó kedélyben telt 2 órán vagyok túl, fanoknak pedig egyenesen kötelező darab!

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr65706246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sil 2013.12.26. 20:53:22

Pedig ennek a filmnek pont a kétórás játékidő a legnagyobb hibája. Eredetileg ugyanis több mint háromórás lett volna, és egy szünettel mutatták volna be, de mire elkészült, ez a fajta formátum már megbukott, úgyhogy újra kellett vágniuk. Ha jól emlékszem, 4 főbb történetből állt volna (meg kisebb visszaemlékezésszerű jelenetekből), amiből két szálat teljesen kivágtak, és a film elején levő szál is hosszabb lett volna. Sajnos a kivágott részek szinte teljesen meg is semmisültek, ma már nem lehet rekonstruálni, hogy milyen lett volna a film eredetileg. Így is vannak benne zseniális részletek (nekem különösen az érzelmek finom ábrázolása és Sherlock sebezhetősége tetszik), de számomra ez a kihagyott lehetőségek filmje. Sokkal több lehetett volna belőle, mint amit így megcsonkítva ki tudtak belőle hozni.
Érdekesség, hogy a Basil Rathbone-filmek mellett ez az, ami a BBC-s Sherlock készítőire a legnagyobb hatással volt, Mark Gatiss-nek különösen nagy kedvence. Innen merítették pl Sherlock és Mycroft a könyvbelinél jóval ambivalensebb kapcsolatát is.

FilmBaráth 2013.12.27. 09:54:29

@Sil: Nahát, nem is tudtam, hogy Mark Gatiss-nek ez a kedvence. Hm, lehet, hogy újra kellene nézni..

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.12.27. 18:57:21

Ez az, ami úgy kezdődik, h Sherlockhoz hozzá akar menni 1 kivénhedt balerina, amint úgy kerül ki, h azt mondja, h neki Watson a párja, és erre szegény Watson a balerinák gyűrűjéből egyből a balerinók gyűrűjébe kerül? V ha nem ez az, akkor melyik?

Sil 2013.12.27. 20:08:58

@FilmBaráth: pedig többször is említik különböző interjúkban. Sőt, a második évad előtt még egy mozis vetítést is tartottak belőle, utána beszélgetéssel.
sherlockology.tumblr.com/post/6434822691/q-a
www.theguardian.com/film/2010/nov/07/mark-gatiss-sherlock-holmes
www.radiotimes.com/news/2012-05-15/mark-gatiss-mycroft-is-cleverer-than-sherlock
Ebben az új PBS-es dokumentumfilmben is említik kb 33:27-nél:
cumberbum.tumblr.com/post/71049889743/cumberbum-cumberbum-non-geoblocked-720p

@MolnarErik: de, ez az. ;)

FilmBaráth 2013.12.27. 20:39:13

@Sil: lehet, hogy több interjút kellene olvasnom:-)
süti beállítások módosítása