Másodvélemény: 12 év rabszolgaság / 12 Years A Slave (2013)
2013. december 20. írta: danialves

Másodvélemény: 12 év rabszolgaság / 12 Years A Slave (2013)

twelve-years-a-slave08.jpgAz idei év erősségét azt hiszem az jelzi a legjobban, hogy az év végi toplistánál még úgy is a bőség zavarában fogok szenvedni, hogy egyébként jó néhány brutális csalódást meg kellett élnem 2013 során. Steve McQueen most egy kicsit megkönnyítette a dolgomat: ugyanis legújabb művével maximum a "Top 10 csalódás" közé kvalifikálta magát. (Azonban ezt nem mindenki gondolja így.)

Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) fekete bőre ellenére szabad embernek számít családjával együtt, amely 1841-ben még kuriózumnak számít az USA-ban. Olyannyira, hogy az első adandó alkalommal elrabolják, és délen eladják rabszolgának. Ezzel pedig megkezdődik főhősünk 12 éves kálváriája, amelynek során mindenféle alakkal összehozza a sors és a rabszolgaság legsötétebb bugyrait is megtapasztalja.

12-years-a-slave.jpgValahol a játékidő közepe táján elgondolkodtam, hogy milyen rövid volt a bevezetés. Aztán rájöttem, hogy a semmire nem lehet bevezetődni. Ugyanis nagyjából ennyiről szól ez a produkció: Solomon szenved. Persze mi másról szóljon egy rabszolgás film, ha nem a szenvedésről (már ha az ember nem Tarantino)? Csakhogy ez önmagában nagyon kevés. Karakterfejlődés zéró, főhősünk reakciói kimerülnek az alkalmazkodásban, szerencsére legalább a körítés érdekes. Karakterek jönnek-mennek, különböző ígéretes minisztorik keretében, Paul Dano váltja Paul Giamattit, Brad Pitt Benedict Cumberbatch-et, és ez a világ nagyjából életben tartja a filmet, miközben főhősünk csak szenved. 

És ebben igazából már semmi sokkoló sincs. Aki látott már egyetlen hasonló alkotást is, azt nem fogja meglepni, hogy a rabszolgákat megkorbácsolják, megerőszakolják, mindezt nagyon igazságtalanul. McQueen még azt sem tudta elérni, hogy a végső igazságszolgáltatásnál valami kielégülést érezzek , hogy a Michael Fassbender által zseniálisan alakított főgonosz pórul járt. Mint ahogy csalódást okoz Hans Zimmer is, aki tulajdonképpen nem is írt zenét a filmhez: ahol éppen nem komplett csend van, ott az Inception négyakkordos témáit hasznosítja újra. Egyedül a fényképezés tetszett: Sean Bobbitt lehet, hogy csak a low-budget beidegződéseket hozta magával, mindenesetre egy egészen klausztrofób hangulatot varázsol az egész alkotásnak azzal, hogy kizárólag közeli felvételeket használ. 

Tulajdonképpen összességében az egész történelmi-életrajzi műfaj problematikájára tudok visszautalni: egyszerűen vannak történetek, amelyek nem filmre valók. Persze Brad Pitt azért a végén a szánkba rágja a másfél évszázados tanulságot: "az emberek egyenlők, éééééééértem?", az Oscar már a zsebben is az egész stábnak, csak éppen csalódás az egész. Steve McQueentől mindent vár az ember, csak nem azt, hogy egy provokatív és gondolatébresztő film helyett valami semmiről nem szóló, átlagos sztorit forgat le.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr165698881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ThePretender 2013.12.20. 18:22:16

De azt miért hívod negatív kritikának ha 7/10-et adsz a filmre? Szerintem a negatív 4/10-től lefele van. Ez mondjuk még egy semleges kritikának is erős.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.12.20. 18:42:39

@ThePretender: Nem a 7/10-et hívom negatívnak, hanem a kritikát. ;) Ha megnézed a Djangonál mit kaptam, ott az emberek többségének már az is átlépte az ingerküszöbét, hogy egyszerűen csak nem ájultam el a kedvencüktől. A terminátort is a földbe tudtam döngölni 7/10 mellett, kb. bármit be tudok fikázni úgy, hogy alapvetően nem rossz :D

Gondolom nyilván nem azt vártad, hogy valahova az Asylum-színvonal köré fogom belőni, mert előzetesen azért ezekről a filmekről lehet sejteni, hogy nem azt a szintet célozzák be. Amennyire vártam ezt a filmet, nem kellett rossznak lennie, nekem bőven elég negatívum volt az, hogy "nem jó".
süti beállítások módosítása