Másodvélemény: Az éhezők viadala: Futótűz / The Hunger Games: Catching Fire (2013)
2013. november 26. írta: FroG

Másodvélemény: Az éhezők viadala: Futótűz / The Hunger Games: Catching Fire (2013)

Dani kritikáját itt olvashatjátok a filmről.

hg.pngAz Éhezők viadala-univerzum mindig is taszított magától, az első filmet is csak a barátnőm unszolására néztem meg, és annak rendje és módja szerint csalódtam is az alkotásban. Részben pátoszosnak és felületesnek éreztem, másrészt pedig fájó volt az, hogy ennyi potenciális karakterrel gyakorlatilag semmit sem kezdtek egész film alatt. A második felvonást részben baráti, másrészt ismét barátnői bíztatásra néztem meg, és ezúttal is csalódtam. Pozitívan.

A film ugyanis nem csak jó, de végre valódi drámai mélységeket is magáénak tudhat, amely nagyszerű eszköz arra, hogy végre ne szájbarágósan, pátoszosan és nyálasan kelljen leszűrni a film által közvetített rendszerkritikai mondanivalót. Ezen pozitívumért legfőként a teljesen újraverbuvált stáb dicsérhető, amely Francis Lawrence-szel, Simon Beaufoy-jal és Michael Arndt-tal a soraiban nem csak megregulázta a sztorit, de végig biztos kézzel is vezeti azt, ebből adódóan a nem túl rövid játékidő szinte pillanatok alatt elrepül. Az sem válik a film hátrányára, hogy az akciójelenetek végre nem agyonvagdosott, kamerarángásos és unalmas valamik lettek, hanem a legtöbbjüket nagyon jól eltalálták, és az emelkedett büdzsé is tetten érhető a látványvilág mögött.

Nagy dicséret illeti a filmet azért is, mert a karaktereknek végre igazi mélységük van, sőt, egy-kettő azon túl hogy stílusos is, még valóban szerethetővé is válik. A színészek pedig asszisztálnak a jól megírt karakterekhez, hisz Donald Sutherlandtól kezdve Jennifel Lawrence-n át Phillip Seymour Hoffmanig mindenki kötelességtudóan és magabiztosan játszik.

A Futótűz egyértelműen jobb az elődjénél, sőt, azt is kijelenthetem, hogy tökéletesebb felvezetést nem is kaphatott volna a két részre vágott finálé. Ennek ellenére az apróbb logikai bakik, Peeta karakterének semmilyensége és a néhol előjövő „tétnélküliség” még ugyanúgy jelen van, de a film ezen túlmutatva egy igazán mély, szórakoztató és maradandó alkotássá válhat.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr885655407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

profilo 2013.11.26. 09:03:18

@danialves:

Ne félj Szvetlana!
A nézők eddig sem a filmes blogok "szakértőinek","kritikusainak" véleménye alapján döntötték el,hogy nekik mi tetszik,hogy nekik mi a "jó"!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.26. 10:09:39

@profilo: 1 tanács, ha már csak trollkodni jársz ide, akkor legalább ne orbitális baromságokat írj. Bár tőled nem is várom el, hogy ismerd mondjuk Roger Ebert nevét vagy egy olyan pármilliós nézettségű oldalt, mint a Rottentomatoes.

profilo 2013.11.26. 12:19:22

@danialves:

Hát igen...
Valószínűleg az átlag moziba járó először összeveti,egyezteti az IMDb-s és a Rotten-os adatokat,százalékokat,majd a hülyéje jó esetben beül a Twilight-ra vagy Adam Sandler valamelyik korszakalkotó remekművére.

Szívesen megnézném,ahogy közvélemény kutatást végzel egy mozipénztár előtt megkérdezve mindenkit,hogy ismeri-e Roger Ebert-et,majd mutatsz nekik egy képet róla és elmagyarázod,hogy nem volt ilyen "vicces" fiú az öreg,csak a rák nem kegyelmez senkinek sem.

"A jó film soha nem túl hosszú, a rossz film soha nem elég rövid."

És most megsértődhetsz.
Ki is moderálhatsz....nem probléma.

Mészáros Laci 2013.11.26. 12:38:16

@profilo:

én meg találgathatok, ki sértődött meg jobban?

Mészáros Laci 2013.11.26. 12:40:59

Peeta karaktere a könyvben is semmilyen, de ez nem véletlen. Collins ezt a könyvet nőknek írta, akárcsak Meyer az Alkonyatot. Hölgyismerőseim kb egyformán látják a két filmet, bár ez kicsi és nem reprezentatív minta, de kevesen vannak, akikne az egyik tetszik és a másik nem (konkrétan 1-1).

Mészáros Laci 2013.11.26. 12:48:42

A klasszikus hősfilmekben a férfi a központi karakter, a nőnek csak az a dolga, hogy szeresse a férfit. Ebben a filmben kb ugyanez a felállás, fordítva. És a jelek szerint sok nő lelke rezonál erre :*)

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.11.26. 15:52:49

@Mészáros Laci: Az lehet hogy rezonál, csak ettől még hibának gondolom ezt. :)
@profilo: Egyre több átlag mozinéző ismerősöm keresi fel pl. a Rottent meg az Imdb-t is azért, hogy eldöntse mit nézzen meg a moziban, de természetesen senki sem az alapján dönti el, mi tetszik neki, hogy egy másik egyén mit gondol az adott alkotásról.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.11.26. 16:15:29

@Mészáros Laci: Mert engem zavar, ha egy főszerepben mozgó karakterért nem tudok szurkolni, mert üres és igazából semmi érdemi infót nem tudni róla azon kívül, hogy szegény családból származik és szerelmes.

Mészáros Laci 2013.11.26. 16:42:43

ööö, ja hogy te Peetanak nem tudsz szurkolni :)

Mészáros Laci 2013.11.26. 16:47:33

A könyvben próbál Collins valamit összerakni Peeta köré, de az nem túl sok, mindent kizárólag Katniss szemén keresztül látunk (a könyvet egyes szám első személyben ő meséli el). Aztán a harmadik részben már nem is próbálkozik vele, ebben a kapcsolatban Katniss lesz az erős és Peeta az alárendelt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.26. 16:48:15

@Mészáros Laci: Pont ezt mondtam tegnap FroGnak, amikor dumáltunk a filmről. Szóval részemről semmi baj nincs ezzel, valahol kompenzálni kell a sok Megan Fox-ot. :D
@profilo: Legalább annyi gerinc legyen benned, hogy a trollkodásod nem burkolod ebbe a fényharcos, mártírkodó "nyugodtan tiltsatok ki" dumába. (Egyébként munkásságod ismeretében az sem várat már sokat magára, főleg, ha így külön kéred.)

De mondok neked még egy embert, hátha őt ismered, ilyen videókat szokott feltölteni egy "Hollywood Hírügynökség" nevű csatornára, és hetente kb. 50-100 ezer átlagos mozinéző szarik rá, hogy mi a véleménye a filmekről.

Mészáros Laci 2013.11.26. 17:00:17

@FroG:

na neked írtam itt fentebb csak megette a kutya.

profilo 2013.11.26. 22:37:00

@danialves:

És vajon abból a 100 ezerből mennyi nézi a tényleges kritika és mennyi a poénos "előadás" miatt?

:)

Annyit azért megjegyeznék,hogy míg a "Hollywood Hírügynökség" jelentős időbeli lemaradással elemez,veséz ki és trancsíroz fel filmeket,addig ti lazán minden szívfájdalom nélkül mondjátok egy filmre az első vetítési nap után,hogy:
-Szar,el ne menj megnézni!

Ugye érzed a különbséget?

:)

Ja!

És legalább annyi gerinc legyen benned,hogy nem trollozol le valakit,mert képedbe vágta a csúf igazságot!

:)

@FroG:

Óriási hiba ez alapján dönteni!Nincs két egyforma ember,és így egy adott film sem válthat ki feltétlenül egyforma érzéseket!
Ha ezek alapján választ,akkor megy a fősodorral,de lemaradhat valamiről,akár egy olyan élményről,egy olyan filmről,mely az életét is megváltoztathatja...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.26. 22:48:11

@profilo: Kedves Igazságosztó Fényharcos! Köszönjük szépen a "Nincs igazam, tehát terelem a témát" című előadást, mindössze csak annyit fűznék hozzá a "jelentős időbeli lemaradás"hoz, hogy a legutóbbi sajtóvetítésen pont Szirmai mögött volt szerencsém ülni. (Azzal már meg sem próbálkozom, hogy egyébként ő mindig is szombaton jelenteti meg a videókat a csütörtöki premierfilmekről, mert szemmel láthatólag fogalmad sincs miről beszélsz.) Belátod magadtól, hogy hatalmas baromságokat írogatsz, vagy mindenáron a tiltással oldjuk meg a dolgot?

profilo 2013.11.27. 12:13:30

@danialves:

No végre közel kerülhettél egy igazi "filmkritikushoz"...

:)

Tanulhatnál Gergőtől!

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.11.27. 20:23:10

@profilo: Mi pedig végre közel kerülhettünk a mellébeszélő trollok archetípusának képviselőjével. Köszönjük az élményt!

Flasztimill 2013.11.30. 13:07:01

Nagyon mókás ahogy a blog írói milyen "gyermeki ártatlansággal" védik egymást és a blogot egy csúnya kommentelőtől! :D

Erről egyébként az interaktív képes biblia jut eszembe, amiben jézus egy ártatlan kis medvebocs, a sátán meg egy naaagy gonosz medve! :D

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.11.30. 13:29:34

@Flasztimill: Hát, ha neked is nap mint nap ehhez hasonló felesleges dolgokat kellene olvasnod egyes emberektől, szerintem neked is ki lenne a tököd tőle :D. Amúgy nem egymást védjük, hanem a blogot az offolgatásoktól.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.30. 15:20:01

@Flasztimill: Látom ez alapján pont a lényeg nem jött át, úgyhogy akkor fussunk neki ennek még egyszer:
- Le van szarva, ha valaki csak trollkodni jár ide, amíg értelmes dolgokat ír (ezért írhattad most a fenti kommentet is, ahelyett, hogy már hónapokkal ezelőtt ki lettél volna tiltva)
- Ha "meg akarná védeni" bárki is a blogot, akkor meg tudnánk, erre találták ki az előzetes moderációt és a többit. Nem kell itt senkit megvédeni, amióta ezt a blogot írjuk, többször küldtek már el a picsába, mint azt te el tudod képzelni, és fel tudtuk dolgozni.

Úgyhogy nyugodtan írj bármit, "szar a poszt, hülye a blogger és hülyeségeket ír", de arra nem vagyunk kíváncsiak, hogy valaki pont a mi posztjaink alatt akarja megosztani a világgal a baromságait. Ezt azért gondold át te is, mielőtt újra megtisztelsz minket egy hozzászólással, addig is jó mókázást!
süti beállítások módosítása