MARS Az utolsó napok / The Last Days On Mars (2013)
2013. november 05. írta: danialves

MARS Az utolsó napok / The Last Days On Mars (2013)

Last-days-on-mars-2.jpgNem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy sok esetben az eredetiség hiányát az okozza, hogy az idő előrehaladtával és a filmvilág bővülésével egyre kevesebb felhasználható megoldás maradt a történetekben. Arról például meg vagyok győződve, hogy ha a szóban forgó alkotás mondjuk 1980-ban készül, mára a hasonló stílusú filmek alfája és omegája lehetne.

A második emberi misszió az utolsó napját tölti a Marson, és az egyre rosszabb idegállapotban lévő kutatóknak más vágyuk sincs, mint hogy hazainduljanak. Azonban egyikük felfedez valamit, ami új értelmet adhat az egész küldetésnek. Ez pedig nem más, mint egy baktérium, az első idegen létforma, amivel az ember találkozik. Egyben pedig egy idegen létforma, amely vérszomjas zombikká változtatja az embereket, mint ahogy ezt meg is teszi főhőseinkkel szép sorban...

last days on mars.jpgAz a jó ebben az alkotásban, hogy lehetetlen spoileresen írni róla. Ugyanis ha létezne "a legkevésbé eredeti film" megtisztelő titulusa, azt biztosan ez a produkció nyerné el. A dolog, Apollo 18, Prometheus, A vörös bolygó, naphosszat lehetne sorolni azon címeket, amely hasonló alapkoncepcióból jutnak el pontosan ugyanoda, mint ez a mű. (Már ha nem kalkuláljuk bele azt a tényt, hogy ezek a filmek is jelentős részben épülnek egymásra.) Ezzel szemben az a meglepő helyzet állt elő, hogy a sztori egy 1975-ös novellán alapul, vagyis bizarr módon ez az alkotás mégis eredetibb, mint a fent felsoroltak.

Viszont ami az egész kérdéskört feledteti, az a szinte tökéletes megvalósítás. A forgatókönyv minden egyszerűsége ellenére korrekt munka, a nagyrészt kétdimenziós karaktereket is jól használja fel, ami ritka ebben a műfajban. Ráadásul a történetet végre nem a külső erők, hanem a szereplők konfliktusai alakították. Az elsőfilmes Ruairi Robinson pedig elképesztően tehetséges egy félelmetes és feszültséggel teli atmoszféra megteremtésében, így hiába kiszámító sok minden, gyakorlatilag teljes egészében végig lehet izgulni a filmet. Max Richter zenéje csak fokozza ezt a hangulatot, ezen kívül pedig a kis költségvetés ellenére is remek fényképezést tudom kiemelni.

Ennek a produkciónak tehát tényleg csak az az egyetlen baja, hogy rossz korba született, amikor már semmi újat nem tud mutatni. Pedig színvonal alapján bőven lehetne a nagy klasszikusokkal egy lapon emlegetni, és ha tulajdonképpen sikerül félretenni megtekintés közben azt az apró érzést, hogy ezt már láttuk valahol, egészen jó szórakozást tud nyújtani.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr465612238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.05. 00:06:43

Hát nem tudom... érdekes egy film volt (tegnap néztem meg, írni még nem tudtam róla) de nekem nem igazán jött be. Voltak benne jó részek, de a karakterek idegesítően sablonosok voltak. Ezek az űrzombik... komolyan?

Bár ehhez kapcsolódóan tényleg igaz az utolsó bekezdés, hogy rossz korban született meg a film. Lehet, hogy újranézem még a héten és utána írok róla, mert komolyan nem tudom hova tenni ezt a filmet.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.05. 00:22:28

@REMY: Én agyaltam azon, hogy elkezdjem-e ezzel fikázni, de aztán végiggondoltam, hogy az Alienben, Prometheusban, Cargoban stb. stb. milyen karakterek voltak? Semmilyenek.
De itt végre (nem is akartam hinni a szememnek) HASZNÁLTÁK ŐKET!!! Nem arról volt szó, hogy a főhős végignézte, ahogy lemészárolják a haverjait, ezzel pedig ő nyerte meg a Survivor heti epizódját. Hanem végre kavarták a szart, egymással jobban kicsesztek, mint a zombik velük, szóval abszolút élmény volt ezt látni egy ilyen filmben, ez tisztára a Pandorumra emlékeztetett.

lordgabi 2013.11.14. 04:31:38

Hát megnéztem ezen írás hatására, szépen, HD minőségben, most kellene picit bővebben írni róla, de annyira nem érdemes...
Nem volt meg benne az a bizonyos sci-fi hangulat, pedig képileg rendben volt, tudtuk, hogy más bolygó, meg minden, de ez nálam kevés volt. Nem számítottam ezekre a lényekre sem. Jóindulattal elsőre 6/10, ahogyan a Prometheus is, ha már megvolt említve... :/

lordgabi 2013.11.14. 04:37:49

Illetve nem lények, hanem zombilegénység.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.22. 20:58:22

Pótoltam én is, kizárólag ray miatt, de majdnem fölösleges volt. ő jól hozta a klausztrofób(?) asztronautát, de se a többiek, se a történet nem volt még csak izgalmas se. :S

K.Leslee 2015.06.03. 23:58:43

Mar megint egy Danialves kritika amivel nagyjabol egyetertek. Ez mar a masodik iden:-). Teljesen jogtalanul huztak le ezt a filmet ennyire. Mondjuk a 8/10-et enyhen tulzasnak tartom.
Tipikusan az a film aminek vannak remek pillanatai, de mint egesz, csupan egy gyenge kozepes.
süti beállítások módosítása