A szent szörnyeteg: Marlon Brando (1924-2004)
2013. november 03. írta: FilmBaráth

A szent szörnyeteg: Marlon Brando (1924-2004)

keresztapa1_1.jpg"Majd egyszer egy nap, ami talán el sem fog jönni soha, kérni fogok tőled egy szívességet". Minden idők  egyik legnagyobb színésze tette halhatatlanná ezt a mondatot a Keresztapa című filmben. Gondoltátok volna, hogy Marlon Brando csak 47 éves volt, amikor eljátszotta a dont?

Édesanyja egykor színésznő volt, még órákat is adott az akkor még teljesen ismeretlen Henry Fondának. Édesapja kereskedőként tevékenykedett, és nem volt oda az ötletért, hogy fia a világot jelentő deszkákra lépjen. Katonai akadémiára küldte, de Marlon jól kirúgatta magát, és New Yorkba ment, ahol a híres Actor's Studio diákja lett. Hamar felfedezték egyedülálló tehetségét, gyorsan a Broadway-en találta magát, ahol 1947-ben eljátszhatta A vágy villamosa című Tennesse Williams darabban Stanley Kowalsky szerepét. Négy évvel később óriási sikert aratott a filmváltozatban, amelyben Vivien Leigh volt a partnere. De nem ez volt az első filmszerepe, hanem az 1950-ben készült Férfiak című filmben játszott egy második világháborús veteránt, aki deréktól lefelé megbénulva tér vissza a háborúból.

 

Aztán jött A vágy villamosa, és a fiatal színész elindult a siker útján. Jött a Viva Zapata című Elia Kazan film Anthony Quinn-el, majd a Julius Ceasar John Gielguddal, a híres Shakespeare színésszel, akit annyira elkápráztatott Brando tehetsége, hogy meg is hívta a társulatába, amit az ifjú sztár sajnos nem fogadott e

Majd 1953-ban A vad, következett a legendás bőrdzseki a még legendásabb motoron. És egy mondattal, ami egy generáció jelszava lett: "Mi ellen lázadsz Johnny? Mi ellen lehet?". Engem a film annyira nem bűvölt el, de Brando valóban nagyon erős alakítást nyújtott, és akkor az übercool külsejéről még nem is beszéltem. Nem kicsit volt furcsa látni a fiatal Brandót, mivel én az életkorom miatt természetesen Keresztapaként láttam először. Egy generáció bálványa lett ezzel a szereppel, hatalmas sztár lett.

A következő munkája Elia Kazannal a Rakparton volt, és megkapta az első Oscar díját is.

Aztán, ahogy az lenni szokott, jól tönkre vágta a karrierjét, felejthető filmekben játszott. Ez alól az Oroszlánkölykök volt a kivétel. A legnagyobb bukás A félszemű Jack volt, amelynek a rendezői székéből kirúgta Stanley Kubrick-ot és Peckinpah-ot is, és saját maga dirigálta le a filmet. Rémesen sikerült, nekem nem is sikerült végignézni, fél óra után feladtam.

1962-ben forgatta a Lázadás a Bountyn című filmet, ami annak ellenére legendás lett, hogy finoman szólva sem sikerült jól. A szerepet egyébként az Arábaiai Lawrence helyett vállalta el, mondván, hogy nem akar a sivatagban aszalódni. Pedig talán jobban járt volna. Magánéleti szempontból viszont fontos film volt, a forgatáson beleszeretett az egyik szereplőbe, Taritába, és elvette feleségül. Valamint vett magának egy szigetet a Csendes - óceánon, mert nagyon megtetszett neki Tahiti.

 

brando.jpgÚjabb felejthető filmek következtek, Brandot mindenki elkezdte leírni a szakmában. Talán el is tűnt volna  süllyesztőben, ha nem jön Coppola és a Keresztapa. Kalandos körülmények között kapta meg a szerepet. Az író, Mario Puzo elküldött a számára egy példányt a regény megjelenésekor. Néhány sort is mellékelt neki, ezekben leírta, hogy filmes feldolgozás esetén őt javasolja Don Corleone szerepére. Az ajánlat nem keltette fel Brando érdeklődését. Elolvasta a könyvet és megköszönte Mariónak, hogy rá gondolt. Puzo eladta a jogokat a Paramount Pictures-nek.. Közben több alkalommal felhívta Brandót, hogy jobb belátásra bírja, de azt nem közölte vele, hogy már tárgyalt a nevében a produkcióval. Brando később megtudta, hogy a stúdió főnökei hallani sem akartak a nevezéséről a szerepre, a Lázadás a Bountyn bukása miatt. Az író végül elküldte a kész forgatókönyvet. Marlon elolvasta és azonnal tudta, hogy ő akar lenni a don. Coppola is megerősítette, hogy őt akarja a szerepre, és próbafelvétellel igyekezett meggyőzni a producereket. Brando otthon tartott próbákat: papír zsebkendővel kitömte a száját, kisminkelte magát, a tükör előtt dolgozott a szövegen. A felvételek tetszettek a stúdiónak, így ő lett a Keresztapa. A többi pedig már történelem.

Brando újra sztár lett, megkapta a második Oscar díját a szerepért, és sikerült a díjátadó egyik legnagyobb botrányát kavarnia azzal, hogy nem volt hajlandó átvenni a szobrocskát, maga helyett egy indián ruhába öltözött fiatal lányt küldött a színpadra, hogy felhívja a figyelmet a bennszülöttek nehéz helyzetére.

Az utolsó tangó Párizsban, Bertolucci botrányfilmje következett. Mai szemmel nézve nem olyan tabudöntögető film, mint a forgatása idején, de azért nem gyerekeknek való alkotás, maradjunk ennyiben. Nekem személy szerint elég zavarosnak tűnt a film, nem igazán értettem, miért tartják olyan nagyra. Mindenki döntse el maga, hogy maradandó film született-e vagy csak a botrány miatt lett emlékezetes.

A Missouri fejvadász című westernnek pazar szereposztása volt (Brando és Jack Nicholson egy filmben!), mégsem sikerült igazán jól.

Szuper gázsi egy néhány perces mondatért: ez volt a Superman, amelyben Jor-Elt, a repülő szuperhős apját alakította. 12 napos forgatásért 3 millió dollárt kapott, rekord volt ez 1978-ban.

Egy újabb legendás szerepért szintén hatalmas összeget kapott, és szintén csak rövid időre tűnt fel a vásznon. Csak ennyi kellett ahhoz, hogy az Apokalipszis most Kurtz ezredese emlékezetes maradjon, szerintem nem csak nekem. 

 

brando2.jpgA 80-as években gyakorlatilag visszavonult a filmezéstől, komoly családi problémákkal küzdött. Fia, Christian bíróság elé került féltestvére, Cheyenne szeretőjének meggyilkolásáért, ahol emberölésért 10 év börtönre ítélték, Cheyenne pedig 1995-ben-ben, 25 éves korában öngyilkos lett.

Az 1989-es Forrongó évszakért újra Oscar díjra jelölték. Utolsó éveiben formátlanra hízott, hol volt már az egykori szexszimbólum. Az utolsó filmek már nem voltak méltóak hozzá: a Don Juan de Marco egy bájos, ámde felejthető romantikus film Johnny Deppel és Faye Dunaway-el. A Dr. Moreau szigete egy nagyon félrecsúszott alkotás Val Kilmerrel. A szajré sem volt az igazi, pedig De Niro is játszott benne, így sajnos elég dicstelen lett a búcsú a közönségtől.

Marlon Brando vitán felül az egyik legnagyobb színész, aki valaha is megjelent a filmvásznon. Azonban az a szenvedély, ami egyedülállóvá tette a tehetségét, szépen lassan felemésztette. Halála után derült csak fény arra, hogy bizony erősen biszexuális volt, amit az ő korában még nem vállalhatott fel egy filmsztár, ezért egy életen át titkolnia kellett ez irányú hajlamait. Ez persze semmit sem számít, teljes mértékben magánügy, ránk, nézőkre csak az tartozik, hogy sok filmben szerzett nekünk szép perceket, a bukásokat már régen elfelejtettük, nekünk ő örökre Don Corleone marad, aki ifjú éveiben vadul szeretett motorozni.

Köszönjük, Keresztapa!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr755601886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.03. 00:08:59

Egy kedvencem. Brando egyszerűen zseniális. Azért a Rakpartonnál kitérhettél volna a játékára, mert az nagyszerű volt. Igazából napokig lehetne dicsérni, mert egy igazi színész volt, aki a jelenlétével pluszt tudott adni egy gyenge filmnek is. Az már persze más kérdés, hogy néha letért a helyes útról, és nem válogatta meg a filmjeit, de ettől függetlenül az egyik legnagyobb!

FilmBaráth 2013.11.03. 07:35:05

@REMY: Úgy gondoltam, hogy a Rakpartonnál nincs szükség külön méltatásra. Valóban az egyik legnagyobb színészről van szó! Kár, hogy nem válogatta meg jobban a filmjeit...

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2013.11.04. 14:39:49

Annyival egészíteném ki a cikket, hogy a lánya azért (is) lett öngyilkos, mert Brando megerőszakolta.

laci_52 2013.11.04. 15:14:24

Az utolsó tangó Párizsban igenis nagyon jó film!

2013.11.04. 20:49:35

Nagy színész volt. A Keresztapában nyújtott alakítása szenzációs volt. A maiak között nem nagyon találom a méltó utódot.
(A magánélete pedig - bár manapság nagy divat ebben vájkálni - nagyon nem érdekel. Mindenki úgy él, ahogy akar, már ha hagyják.)
süti beállítások módosítása