Egy jellegzetesen gyűrött arc a filmvásznon: Charles Bronson (1921-2003)
2013. október 20. írta: FilmBaráth

Egy jellegzetesen gyűrött arc a filmvásznon: Charles Bronson (1921-2003)

Charles_Bronson.jpgEgykori bányászváros lakosaként gyermekkoromban Charles Bronson volt a példakép. Mert hogy ő egy litván bányászcsaládból származott, maga is dolgozott a föld alatt egykoron, és lám, mekkora filmsztár lett belőle. Felnőtt fejjel nézve aztán ledőlt a bálvány, már láttam, hogy színészi képességei nem nagyon voltak, azonban tökéletesen hozta saját magát, azaz a hallgatag, kemény öklű, társaiért tűzbe menő katonát/zsarut/cowboyt.

Charles Dennis Buchinsky, aki egy 14 gyermekes litván bevándorló bányász családba született tizenegyedikként az amerikai Pennsylvaniaban. Jellegzetes ázsiai vonásait annak köszönheti, hogy apai ágon tatár ősöket mutathat fel. Az angol mellett folyékonyan beszélt oroszul, litvánul és görögül. 10 éves volt, amikor édesapja elhunyt. Bronson, hogy segítse családját, 16 évesen egy szénbányában kezdett dolgozni a testvére oldalán. Higgyék el nekem, ez nagyon kemény embert próbáló munka (én magam már csak múzeumból és az idősek elbeszéléseiből ismerem a bányászok keserves életét, de minden tiszteletem az övék), nem kicsit járulhatott hozzá Bronson jellemének alakulásához.

 

A legendásan gyors filmes pisztolykezeléshez a való élet szolgáltatta az alapot: a második világháborúban lövészként szolgált, háborús hős volt, még a Bíbor Szív kitüntetést is megkapta. Aztán a háború után a hős elvesztette a lába alól a talajt, bokszolásból és alkalmi munkákból élt. Mindeközben azonban művészeti tanulmányokat folytatott, és színpadi munkásként dolgozott, hogy díszlettervezői ambícióit egy kicsit kielégíthesse. Aztán persze megfertőzte a színpad, elkezdett színészként dolgozni, Néhány jelentéktelen filmszerep és TV sorozat után 1960-ban rámosolygott a szerencse: kiválasztották A hét mesterlövész egyik szerepére, és ahogyan mondani szokták, a többi már történelem.

bronson2.jpgA hét mesterlövész a legjobb westernek közé tartozik, felejthetetlen jelenetek sorával ajándékozta meg a nézőket John Sturges, és habár az igazi főszerepet Yul Brynner és Steve McQueen játszotta, azért Bronsonnak is sikerült maradandót alkotnia, és jól beskatulyáznia magát egy szerepkörbe, amely élete végéig elkísérte, de szerintem ezt nem bánta sem ő, sem pedig a közönség. Koncz Gábor zseniálisan jó szinkronhang volt a filmben.

A következő nagy film A szökés volt, melynek rendezője szintén John Sturges volt, A hét mesterlövészből pedig Bronsonon kívül még ketten voltak részesei a produkciónak: Steve McQueen és James Coburn. Egy nagyon jó kalandfilmről van szó, mely arról szól, hogy a második világháborúban a németek egy olyan fogolytábort építenek, ahol azokat tartják fogva, akik már többször megszöktek. És természetesen most is megpróbálják. Érdemes megnézni, még ma sem unalmas a történet.

Aztán 1965-ben következett A halál 50 órája, amely korának egyik legjobb háborús filmje volt (az a tankcsata felejthetetlen!), és egy újabb lökést adott Bronson karrierjének.

Egy újabb klasszikus 1967-ből: A piszkos tizenkettő. Ha valaki még nem látta, sürgősen pótolja, hatalmas film, óriási szereposztással, izgalmas történet, jól megírt karakterek, én nem tudom elégszer megnézni.

1968: Sergio Leone talán legjobb filmje, A volt egyszer egy Vadnyugat. A spagettiwestern gyöngyszeme a rekordhosszú snittek, a hatásos plánok, a kevés beszéd-kevés akció-sok atmoszféra iskolapéldája. Leone minden filmes szabályt felrúgott és egy teljesen egyedi stílust hozott létre, természetesen a sikerhez kellett Bronson, Henry Fonda és Claudia Cardinale is.

bronson3.jpgÉs az én személyes kedvencem: a Vörös nap. Nem igazán jó film, de annyira jól működik Bronson, Alain Delon és Toshiro Mifune hármasa, hogy érdemes adni neki egy esélyt.

A Chato földje már nem érte el a korábbi klasszikus westernek színvonalát, de ettől függetlenül nem rossz film, a saját korának egyik ikonikus alkotása volt, Bronson egyik leghíresebb szerepét játszotta benne.

Teltek az évek, Bronson lassan kiöregedett a hallgatag cowboy szerepéből, aztán új szerepkört talált magának a Bosszúvágy sorozatban: egy békés mérnököt játszik, aki felesége meggyilkolása után önjelölt tisztogatóként járja az utcákat. A közönség szerette ebben a szerepben, több folytatás is készült, de szerintem egyik sem érte el az első színvonalát (ahogyan az lenni szokott)

Egykori bokszolóként nem maradhatott ki a repertoárból A nagy bunyós, ami egy meglepően jó B-film, aki szereti ezt a sportot, ne hagyja ki.

Sok filmet forgatott még, de igazán nagy sikereket és maradandó alkotásokat már nem. Az 1990-es években Alzheimer kórt diagnosztizáltak nála, ezért lassan visszavonult a filmezéstől. 2003-ban hunyt el, tüdőgyulladás következtében.

Soha nem volt jó színész, azonban ettől még egy korszak bálványa volt, a semmiből lett filmsztár, és ez nem kevés egy szénbányász fiától.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr775581829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mercel 2013.10.20. 12:55:36

"Soha nem volt jó színész, azonban ettől még egy korszak bálványa volt, a semmiből lett filmsztár, és ez nem kevés egy szénbányász fiától."

+1

"Frigyes"

Wortex 2013.10.20. 13:52:31

Emlekeim szerint a Bosszuvagy sorozatban nem zsaru volt, hanem talan epitesz v mernok...

PiszkosFreddy 2013.10.20. 14:05:05

"aztán új szerepkört talált magának a Bosszúvágy sorozatban: a családjáért bosszút álló kemény zsarut."
Te láttad egyáltalán ezeket a filmeket,amikről írsz?
A bosszúvágy c.filmben építészmérnököt alakít,aki egy hawaii-i vakációról tér vissza a feleségével,akit majd később a lányával együtt megtámad otthon egy háromtagú banda(Jeff Goldblum első filmszerepe)
A feleség meghal,a lány katatóniába zuhan.
Mikor lesz belőle kemény zsaru?Nekem csak ez tűnt fel.
Szánalmas...
De: hu.wikipedia.org/wiki/Bossz%C3%BAv%C3%A1gy

FilmBaráth 2013.10.20. 14:25:12

@PiszkosFreddy: Természetesen láttam a Bosszúvágy sorozatot, az történt, hogy nem mentettem rá a mondatra, amikor írtam, és nem vettem észre. Javítottam, köszi!

2013.10.20. 16:59:06

A Wermacht egyenruha azért érdekesen állt neki:)
Ok, nem akarok szőrszálhasogató lenni, valóban voltak nagyon jó szerepei, a Volt egyszer egy vadnyugat c. filmben nagyot alakított.

"Soha nem volt jó színész, azonban ettől még egy korszak bálványa volt, a semmiből lett filmsztár, és ez nem kevés egy szénbányász fiától."

Ez nagyon reális megállapítás, egyetértek.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2013.10.20. 20:10:58

nekem a kedvencem tőle a Déltől háromig volt, én totál bele is estem tízévesen - felnőttfejjel már nem volt annyira katartikus...

stoppos76 2013.10.20. 22:13:26

@ziggy stardust: tényleg, az is mekkorafilm volt. :)

Amikor a végén a csaj nem hiszi el, hogy ő az, de ő bebizonyítja.

Egyébként furcsa, hogy azt írod a vörös nap nem jó film. Nekem nagyon bejött anno. Jól volt összerakva, nagyon jó volt a hangulata.

G46 2013.10.21. 00:40:53

Üdv!
Emlékszem, több, mint 25 éve volt Charles Bronson sorozat- mármint 6 film, egymás utáni szombatokon. Akkoriban ő volt az isten. Nekem csak 3-at engedtek a szüleim nézni, valami határőrös jelenben játszódót, valami Tony curtissel közöst, meg még valamit. Lemaradtam a Halál 50 órájáról és a Vörös napról is. Anyám másnap a konyhában egy fél óráig mesélte a Vörös napot- hogy a szamuráj kettévágja a legyet, meg Bronson ellövi a kötelet a nő nyakán meg ez, meg az... Annyira elmesélte az egész filmet, hogy azóta sem láttam!!! (Csak a végét valami délutáni tv-adásban...)
Azt valaki meg tudja mondani, mi volt a legsikeresebb filmje amerikában? És valami adatot arról, h. a Volt egyszer... mekkora siker volt a világban? Itt Mo.-on 4,5 millióan láttak, ami vagy 2* több az Avatárnál, de úgy összességében ismerik a világon? Tudom, h. az USA-ban szinte teljesen ismeretlen volt és most is az.

Jancsiszeg 2013.10.21. 11:45:17

Ne felejtsük ki az Éjféli leszámolást(www.imdb.com/title/tt0085121/), a Mestergyilkost (www.imdb.com/title/tt0068931) illetve az én személyes kedvencemet a Telefont (www.imdb.com/title/tt0076804) se :)

Nem maradandó alkotások, de mindhárom remek krimi egy kis szombat esti kikapcsolódáshoz.

Edit Nagyné 2013.10.21. 20:44:21

Nekem egyszerűen a kedvencem volt, minden filmben. A fenti filmeket mind láttam vele. A Chato földje c. filmjét legalább 10-szer láttam, de a többit is többször megnéztem. Volt egy filmje, aminek a címére már nem emlékszem, (talán dinnye szüret) görögdinnye termelőt játszott benne. Nem tudom, miért mondják, hogy nem volt jó színész, én imádtam!

Dr_utcai_arcos 2013.10.28. 18:54:42

@FilmBaráth: mivel tudom, hogy csaj vagy,most már nyugodtabb szívvel kapsz egy <3-t a Vörös napért! Bármennyiszer képes vagyok megnézni, legutóbb kb 1 hónapja adta a Film+, megnéztem este. Aztán megnéztem másnap délelőtt is az "ismétlést" :)!Ja, és kéretik NEM kihagyni Ursula Andress-t a szereposztásból, az a nő is huh volt a maga korában, sőt huh+!

FilmBaráth 2013.10.28. 19:56:24

@Dr_utcai_arcos: Ursula Andress teljesen hidegen hagy, bocs:-)

68nyara 2013.10.30. 13:16:32

@G46: Alapvetően azért (már volt az USA-ban ismeretlen), mert ez nem egy amerikai western...kivéve a szereplőket. Stílusában nem jött be a hatvanas évek végi USA-ban. Aztán persze mára más a helyzet és azt sem mondanám, hogy nem ismerik egyáltalán. De az angol wikin egészen korrekt összefoglaló van róla. en.wikipedia.org/wiki/Once_Upon_a_Time_in_the_West
süti beállítások módosítása