Rocky Horror Picture Show / The Rocky Horror Picture Show (1975)
2013. október 17. írta: FilmBaráth

Rocky Horror Picture Show / The Rocky Horror Picture Show (1975)

rockyhorror.jpgEgy őrült, elborult buli jöhet? Mert ez a klasszikus film bizony alapvetően erről szól. És persze nagyon sok minden másról is, de elsőre mindenkinek a dekadencia, a cool  énekszámok ugranak be, és ez így van jól.

Mivel én született jó kislány típus vagyok, ezért elsőre nem voltam oda a filmért, konkrétan kikapcsoltam pár perc után azzal, hogy ez egy beteg alkotás. Aztán szerencsére  később  engedtem a sznobizmusból, újráztam,  és  végül nagy kedvencem lett.

Már régen láttam, hiányzott, muszáj volt megnéznem. És nagyon jól tettem, istenien szórakoztam!

Egy dögunalmas esküvőn indul a történet. Brad (Barry Bostwick) eljegyzi Janet-et (Susan Sarandon), és a két szolid fiatal hazaindul, ámde egy baleset miatt az éjszakát egy nem hétköznapi kastélyban kell tölteniük. Hirtelen teljesen őrült kinézetű, és nem kevésbé őrülten viselkedő alakok között találják magukat. Vezetőjük, Dr. Frank - N - Further (Tim Curry) éppen a legújabb kísérlete sikerének örülhet (egy csupa izom fiatalemberről van szó..), amikor a semmiből megjelenik Meat Loaf, lenyom az őrületesen jó kis rock and rollt, ami kicsit véres véget ér. Ámde a buli csak most kezdődik, melynek folyamán Dr. Frank - N - Further (akiről elég annyit mondanom, hogy Alice Cooperről mintázták) elcsábítja Janetet, majd Bradet is. Amin Janet kicsit felhúzza magát, és bosszúból elcsábítja Rockyt.  Ezt Frank-N-Further annyira nem értékeli, összekeverednek a szerelmi szálak, az események egy dekadens buliba torkollnak, a boldog vég azonban elmarad..

A történetnek nem sok értelme van, azonban a film hangulata teljesen beszippantja a nézőt. Egy Broadway darab filmadaptációjáról van szó, ami a saját korában kultikus lett pimasz, szókimondó, őrült, tabudöntögető volta miatt. A forgatókönyv kicsit eklektikus, de mivel az énekszámok magukkal ragadják a nézőt, ezért csak sokadjára tűnik fel, hogy bizony alapvetően megmaradt a felszínen a film, a társadalomkritikát sokkal jobban ki lehetett volna fejteni a film eszközeivel, ez azonban elmaradt, inkább a polgárpukkasztás került előtérbe. Talán túl sokat akart mondani: az ártatlanság elvesztésről, az emberi gyengeségről, a dekadenciáról, az irigységről stb. Kevesebb talán több lett volna. De ettől még nagyon jól lehet szórakozni a filmen, köszönhetően elsősorban a főszereplőnek.

timcurry.jpgTim Curry teljes mértékben uralja a filmet, lehengerlően erős az alakítása, a dekadens külső mögött meg tudja mutatni Dr. Frank-N-Furhter emberi gyengeségeit, elbűvölően ripacskodik, tud félelmetes és esendő is lenni. Nem véletlenül lett kultikus alakja a filmnek. A többiek teljesen háttérbe szorulnak, bár nem vallanak szégyent, ez bizony one-man-show a javából.

Most elkezdhetném sorolni, hogy a vágások nem az igaziak, sokszor szétesik a történet, van egy-két üresjárat, de igazából az számít, hogy ez a film a lázadó 70-es éveknek állít emléket, csak sokkal lazábban, mint pl. a Hair. Ami nem baj, mert nem kell mindig a dráma, időnként bulizni is kell.

Összességében egy látványos, cool, magával ragadó filmről van szó, ami nem kicsit felszínes, azonban ez senkit ne tartson vissza attól, hogy megnézze, Őrület a köbön, komoly mondanivalóval, felejtsük el a sznobizmust, éljen a dekadencia, de csak a film végéig!

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr455538081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.10.17. 00:05:02

@REMY: Fogadjunk, hogy egész pontosan a The Perks of Being a Wallflower óta. :D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.10.17. 19:18:25

@danialves: Nem :D Már több éve, de sose volt olyan hangulatom, hogy elkezdjem. Kíváncsi is vagyok rá, meg nem is. Viszont túl sok jót hallottam róla, úgyhogy mindenképpen meg kell néznem majd :D

motoroskonyhaja 2013.10.17. 20:54:23

Hát azért szerintem kicsit maga a "kritika" felszínes ;) (nem megharagudni érte!)
A cselekmény nagyon nem arról szól, mint amit leírtál (lehet picit fiatal vagy?), egy betű sincs Richard O'Brienről, mint íróról és szellemi szerzőről, aki -mellesleg- az egyik legfontosabb karakter a filmben (ergo nem one-man show a film sem, bár kétségtelen, hogy Curry (IS) sziporkázik benne).

FilmBaráth 2013.10.17. 21:16:17

@motoroskonyhaja: nem haragudtam meg érte, tiszteletben tartom a véleményedet. Sajnos már nem vagyok teljesen fiatal, de még nem születtem meg, amikor a film készült. Szerintem minden életkorban másról szól ez a film, én is teljesen máshogy láttam tizenévesen, és valószínűleg más lesz a véleményem róla 5 év múlva is. Richard O'Brian valóban fontos karaktert játszik, és tényleg ő írta a filmet, de én továbbra is azt mondom, hogy ebben a filmben Tim Curry a kulcsfigura, a többiek labdába sem nagyon rúgnak mellette, habár persze jól játsszák a szerepüket.

agika88 2013.10.17. 23:53:53

@danialves: Én tényleg azért szántam rá magam h megnézem. :D Azelőtt is akartam, de nem találtam hozzá rendes feliratot, végül angolul néztem meg.
A mai napig nem tudom feldolgozni mit is láttam pontosan, de tetszett xD

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2013.10.31. 07:53:30

jó! és mikor a gyerek nagykamasz lett, ő is látta (én is akkortájt először, mikor 17 voltam), és neki is bejött :) mondhatni nemzedékeken átívelő a darab (már csak azért is érdekes ez, mert pont tegnap mondta a srác, hogy mennyire felgyorsultak a filmek, régieket ő nem tudja már megnézni, úgy le vannak lassulva - és nem a 70-es évek filmjeiről beszél, hanem az 5-10 évvel ezelőttiekről)
süti beállítások módosítása