Diadalmas szerelem / A Matter of Life and Death (1946)
2013. szeptember 15. írta: FroG

Diadalmas szerelem / A Matter of Life and Death (1946)

diadalmas1.pngA film megtekintésére a Jameson Cinefesten volt lehetőségünk.

Őszintén bevallva, a CineFest ránk eső programjából egyértelműen a Diadalmas szerelem című, 1946-os romantikus-dráma tűnt a leggyengébbnek. Ettől függetlenül vártam a digitálisan felújított változatot, hisz rengeteg filmes oldal zengett ódákat a látványvilágról. Legnagyobb meglepetésemre, a film kiemelkedő látványán kívül nem csak hogy maradandó élményt adott, de az általam látott produkciók közül az egyik legszerethetőbb darab.

Peter Carter ( David Niven ) repülőpilóta, aki a biztos halál torkában rádión keresztül egy lánnyal ismerkedik meg, akivel e rövid idő alatt is egymásba szeretnek. Peter ezután kiugrik a repülőből, azonban előzetes „elvárásaival” szemben épségben földet ér. Azonban a Mennyországból ezt nem nézik jó szemmel: egy követet küldenek Peterhez, aki ultimátumot ad. Főhősünknek 3 napja marad felkészülni saját védelmére, arra a tárgyalásra, ami majd élet és halál között dönt.

Mint ahogy a felvezetőben is említettem, a Diadalmas szerelem nem csak technikailag kiemelkedő, de rendkívül szerethető, élvezhető és humoros alkotás is egyben. A miskolci születésű Emeric Pressburger nagyszerű rendezőpárost alkot az angol Michael Powellel, és a film vezető eszméjét nem csak végigviszik a produkción, de a lezárásnál képesek tetőzni annak hatásfokát.

diadalmas2.pngEzen felül az alkotás kicsit a Karinthy Frigyes által írt Utazás a koponyám körül c. regényre emlékeztetett, hisz ebben a műben is keveredett a hallucinációk tömkelege a valós események megtörténésével. A film értékrendje nagyon dicséretes: Pressburgerék a szerelmet a politikai élet, a rasszok közötti ellentétek , valamint a háború és a Mennyország akarata fölé helyezik, ezzel kimondva annak örökké tartó létjogosultságát.

A Diadalmas szerelem egy olyan szívderítő alkotás, amely típusból ma már öt évente ha egyszer születik egy. Mindenkinek ajánlott, hisz korához képest rendkívül szép látványvilággal rendelkezik, emellett a poénok mind értékelhetőek, a karakterei szerethetőek, a film lezárása pedig az egyik legszebb filmbéli finálé.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr895514979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása