Sorozat: Banshee – első évad
2013. augusztus 01. írta: Walter White

Sorozat: Banshee – első évad

-Seriff, tudja miért félnek tőlem az emberek?

- Mert jól teszik.

2013-01-15-banshee-e1358249806227.jpgLéteznek sorozatok, amelyeket szinte a gyermeküknek tekintünk, amelyektől az “elválás” nagyon nehéz. Olyanok, amelyeket többször újranézünk, kielemzünk, a karakterekre úgy tekintünk, mintha jó ismerőseink lennének. Aztán léteznek olyan sorozatok, amelyek nincsenek ránk igazi hatással, de egyszerűen jó őket nézni. Mert szórakoztatnak  vagy mert simán csak könnyű befogadni őket. Ilyen a Banshee is.

Két profi tolvaj élete dobására készül. A szakmában ők a legjobbak, plusz még szeretik is egymást. Csak a főnököt kellene valahogy átverni. Ez utóbbi sikerül, de a rendőrök elől meglógni csak egyikük tud. A másik 15 évre börtönbe kerül. A büntetés letöltése után első dolga megkeresni a társát. A társát, aki új életet kezdett, új névvel, egy új városban: Bansheeben. De ez kevés, kell még egy kezdőcsavar. Hősünk (nevét nem tudjuk meg), ahogy a városba érkezik gyorsan végez az új seriffel – akit még senki sem ismer a környéken – és átveszi a helyét. Banshee legnagyobb erőssége, hogy folyamatosan pörög. Csak kapkodja a fejét a néző, hogy ez most, hogy, miért. Egy pillanatra sem unatkozunk. Mindig van valaki, aki éppen szét akarja verni a másikat – általában Hood seriff az – és a sok bunyó közé egészséges mennyiségű szex is vegyül. Csak azért, hogy a néző minden igényét kielégítse a sorozat. Azonban nagy cselszövéseket, összeesküvéseket nem kapunk. De nem is illene bele az összképbe.

maxresdefault.jpgA Banshee egy ösztönsorozat. Ösztön, ez a legjellemzőbb tulajdonsága a főhősnek Lucas Hoodnak (Anthony Starr) is. Képtelen irányítani az eseményeket. Csak sodródik az árral, de az éppen aktuális helyzetből mindig megpróbál élve kikerülni. Egy igazi tökös fenegyerek, s ezt az arcát szerencsére az évad egészében megőrzi. Nem lesz okosfiú belőle, sőt hős romantikus sem. Nem, mert egyszerűen nem állna jól neki, komolytalanná tenné az egész karakterét. De ennek ellenére van egy törékeny oldala is, ami emberivé teszi. Nem egy terminator, nem sebezhetetlen. Kerülhet és kerül is bajba, ebből következik, hogy a néző egy idő után, ha nem tudatosan is, de drukkolni kezd neki. Szorít, hogy életben maradjon, hogy újra összejöjjön Carrie-vel (Ivana Milicevic). Carrie-vel, a másik tolvajjal. Akiért Hood beáldozta magát. A nő köszönte szépen a szívességet, új életet kezdett, férjhez ment és remélte, hogy a régi életét már teljesen maga mögött tudhatja. Tévedett.

Számomra egy sorozat – többek között – akkor jó, ha a megnézés után vannak olyan jelenetek, amelyek egyből beugranak, ha látom a széria címet. A Banshee-ben két ilyen jelenet is van. Két olyan részlet, amelynek a realitáshoz semmi köze sincs, de mégis nagyon hatásosak. Mindkettőben Hood van a főszerepben és mindkettőben szószerint szétver, egy nálánál kétszer nagyobb állatot. A bunyók nincsenek különösebben kidolgozva, de mégis van bennük egyfajta vadság, egyfajta nyersség, ami nagyon hatásos. Ha már bunyók, akkor itt jön ki a Banshee egyik nagy igénytelensége. A maszkokra egyáltalán nem fektetnek hangsúlyt. Turmixra verik egymást, de a közeli képeken látszik, hogy egy kis festékkel elintézik a sérüléseket. Kár.

BansheeS1E10-1.jpgAhogy már írtam nagy csavarok nincsenek a sztoriban. Emellett az emberi kapcsolatok sincsenek igazán kihangsúlyozva. Jelen esetben ezt nem érzem hátránynak. Ennek ellenére azonban vannak igazán figyelemre méltó karakterek, aki viszik előre a sorozat. Elég csak az ügyeletes rosszfiúra Kai Proctorra (Ulrich Thomsen) gondolni. Kellőképpen kegyetlen, okos és egyben úriember. Az egész várost a markában tartja. Hooddal néhányszor már került összetűzésbe, de az igazán komoly konfliktus elmaradt és egy ideig erre ne is számítsunk, figyelembe véve az utolsó előtti részben történteket. De a Proctor – Hood párharc talán a Banshee legnagyobb tartaléka. Egy olyan lap, amit valamikor biztos ki fognak játszani, főleg úgy, hogy a tartalékokkal nem igazán áll jól a sorozat.

Az évadzáró után az volt az érzésem, hogy különösebben nem botránkoztatna meg, ha ez lett volna a sorozatfinálé is. Egyrészt elég szépen elvarrták a szálakat, másrészt nem érzek nagy tartalékot a sztoriban. Van egy-két olyan vonal, amin még el lehet indulni, de ezek elég nagy valószínűséggel színvonalbeli visszaeséshez vezetnek. A másik lehetőség, hogy arculatváltás történik. A Banshee pedig elveszíti azt az arcát, ami miatt nagyon sokan megszerettek, ami miatt nagyon sokaknak egy könnyen fogyasztható, szórakoztató sorozat lett.

7/10

A Banshee teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr415435485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.08.01. 07:20:37

mi a bajod a bunyókkal?! Szerintem nagyon valóságos volt a ketrecharc is, meg mikor carrie harcol a testőrrel az is.

Walter White 2013.08.01. 09:17:34

@doggfather:
Kezdjük azzal, hogy egy profi ketrecharcost kb. lehetetlen lenne így elintézni. Nagyjából egy fél perc után az ellenfelet hordágyon kellene levinni. Ha valóságosnak tartod, akkor nézz meg - ha nem láttál - néhány UFC meccset, kicsit változni fog a véleményed szerintem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.08.01. 09:31:58

@Walter White: pont azokhoz képest volt jó, hogy hood nem szabályosan játszott a ketreceshez képest. és egy profi ketrecharcost gond nélkül el tud(HAT) intézni egy kocsmai bunyós is.

Hajlamosak elfelejteni sokan, hogy a kocsmai bunyósoknak nagyon nagy rutinjuk van, és nem feltétlenül a verekedésekben, hanem, hogy egy pofon, egy foghullás, egy törött orr még nem a bunyó végét jelenti.
Nem okoskodni akarok, de láttam már nem egy ilyen olyan mesterharcost akit levertek mint vak a poharat.

De a carie vs testőrrel nem volt baj, nem?!

Walter White 2013.08.01. 10:29:46

@Walter White:
Csak pl. egy UFC harcos ellen normális esetben el sem jutott volna pl. a harapásig stb. Azért a profiknál sem jelenti a harc végét egy pofon vagy egy törött fog. ;)
De úgy érzem, hogy csak a szőrszálhasogatás megy. Neked ez bejött, nekem kicsit idegen volt, de ennek ellenére élveztem.

Carrie vs Testőr jó volt. Kár, hogy a srác már kétszer leszúrta Carrie-t, de ő mégis képes volt "újjáéledni" és kinyírni az oroszt.
Összességében viszont a Hood vs Albino volt a legemlékezetesebb számomra, azt szorosan követi a Sanchez elleni bunyó.

De ezek nem olyan eget rengető problémák. Sőt ez a sorozat többek között az ilyen bunyóknak köszönhetően lett olyan, amilyen. Többek között ezek miatt is élvezhető.
Részemről túl van tárgyalva. ;)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.08.01. 10:48:56

@Walter White: jaja, a sorozat maga hihetetlen, olyan szinten beránt, hogy az nem kifejezés.

kicsit nekem sok volt a két "főellenség" egy évadon belülre, így igazából kicsit mind a kettő elsikkadt.

A másik, hogy minden szereplő hatalmas forma, a travi-számítógépzseni kicsit nekem már sok mondjuk.

De nálam ez a két apró hiba volt csak.
süti beállítások módosítása