R.I.P.D. - Szellemzsaruk / R.I.P.D. (2013)
2013. július 19. írta: FilmBaráth

R.I.P.D. - Szellemzsaruk / R.I.P.D. (2013)

ryan-reynolds-and-jeff-bridges-point-their-guns-in-ripd-official-still.jpgEzen nincs mit szépíteni: ez a film egy hulladék. Tényleg az.

Pedig amikor megláttam az előzetesben Jeff Bridgest, ahogy lazán nyomja a westerndumát, azonnal kíváncsi lettem a filmre. Az alapötlet is tetszett, némi kreativitással egy jó kis szórakoztató akció-vígjátékot is lehetett volna készíteni belőle. Nem sikerült. Nagyon nem.

Adva vagyon egy teljesen átlagos zsaru, Nick (Ryan Reynolds), akinek van egy szép felesége, egy kis háza. Boldog is lehetne, de ő többre vágyik. Ezért egy kicsit rosszalkodik. A társával, Hayes-el (Kevin Bacon) együtt egy akció során elemelnek némi aranyat. Ámde természetesen a mi jó zsarunkat felesége néhány szava magához téríti, és ki akar szállni a buliból. Ez Hayes-nek annyira nem tetszik, hogy egy rendőrségi akció alkalmával átküldi a másvilágra. Szó szerint. Nick ugyanis ahelyett, hogy békésen elhalálozna, egy köztes helyre kerül, ahol azonnal besorozzák a helyi zsaruk közé, mivel létszámhiányban szenvednek, és van egy rakás undorító félhalott egyén (a hulladékok), akiktől meg kell menteni az élőket. Nincs ezzel gond, eddig is ez volt a meló, ha már itt vagyunk, nézzük, mit tehetünk az ügy érdekében. Egy a bökkenő: az új társ, Roy (Jeff Bridges), egy az 1800-as években elhalálozott seriff, akinek nem nagyon tetszik az új kolléga, és ezt nem is titkolja. Ettől függetlenül elkezdik a hulladékirtást, ámde időközben kiderül, hogy az aranyra nemcsak az élőknek fáj a foga, és a két világ végzetesen összegubancolódik.


Ugye, hogy alapvetően nem volt rossz a sztori? Csak kellett volna egy jó forgatókönyv hozzá. Ez sajnos elmaradt, így maradtak nekünk a lapos párbeszédek, a szellemesnek szánt, de valójában roppant kínos szövegek. A karakterek közül egyedül Roy, a seriff lett valamennyire megírva, Nick reménytelenül belevész a szürkeségbe. Ebből nem meglepő módon nem lesz ütős páros. Legalább egy érdekes főgonoszunk lenne, hogy ne aludjunk el teljesen. De az sincs. Dögunalom. Még a történet is teljesen kiszámítható. A jellemfejlődés nem lép túl egy közepesnél gyengébb zsarusorozat szintjénél, a sematikus mellékszereplők sem dobják fel a hangulatot. A helyzetet jól jellemzi, hogy összesen kétszer nevettem el magam a film egész időtartama alatt.  

Ráadásul amit a CGI részleg művelt, az megbocsáthatatlan. Ugyanis egyszerűen nem csináltak semmit. Na jó, amikor Nick meghal, és körülötte minden megáll, az nem mindennapi, de egyébként döbbentem néztem a filmvászont: ezek az effektek matinénak jók, de 3D-s filmnek? Viccnek szánták? Nekem inkább sírhatnékom támadt tőle. Az volt legrosszabb, amikor a végén elkezdtek volna zúzni. Egy héttel a Tűzgyűrű után (amit én imádtam, szerintem idén a kategóriájában a Star Trek után a második legjobb film) csak egy mosolyra voltam hitelesítve ezt a szánalmas próbálkozást látva.

ripd-ryan-reynolds-jeff-bridges1-e1374086469173.jpgEgyetlen oka volt, hogy nem mentem ki a moziból: Jeff Bridges. Mert ő tényleg nagyon jó volt benne, lubickolt a szerepében, Sörös Sándor szinkronja is remekül sikerült. Élettel töltötte meg a figurát, elénk varázsolta a Vadnyugatot, igazi westernhangulatot tudott teremteni, mindenkit lemosott a vászonról. Ryan Reynoldsról csak annyit mondanék, hogy már nem is emlékszem rá, pedig csak most jöttem ki a moziból. Kevin Baconban is nagyon csalódtam, ő is teljesen felejthető volt. Mary - Louise Parker ellenben messze kitűnt a többi szereplő közül, igazi karaktert formált a bürokrata főnök szerepében. 

A rendezőn, Robert Schwentkén nagyon csodálkozom, hogy ilyen alja filmet hozott össze, nem ezt vártam volna tőle a Red után (említettem már, hogy nagyon várom a második részt?). A film teljesen kaotikus, zavaros, sablonos, a színészvezetés finoman szólva is közepes. A vágásokkal alapvetően nem volt baj, azonban a jelenetek intenzitása alulról konvergált a nullához. 

Összességében azt tudom mondani, hogy ez a film kínosan rossz. Unalmas, sablonos, még csak nem is látványos. Jeff Bridges miatt talán egyszer érdemes végigszenvedni, de azért érdemes kétszer meggondolni..

És még a puncstorta sem volt jó a kávézóban.. Mentem is aludni, hogy végre vége legyen ennek a rémes estének.

4/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr955413831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.07.19. 00:24:45

Nem terveztem, hogy moziban nézem, mert egyáltalán nem hatott meg az előzetes infó áradat a filmről, aztán láttam a trailer és az mutatott 1-2 villanást, amivel azt elérte, hogy amikor kijön DVD-n, akkor megnézem, de semmi több. Nincs nagy elvárás, és akkor talán nincs nagy pofára esés sem. Majd meglátjuk.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.19. 11:06:26

kíváncsi vagyok, hogy lesz e olyan kritika a neten ami nem húzza le ezt a filmet...

oszi1113 2013.07.20. 09:59:45

Nagyjából minden olyan negatív kritikát elmondtal, ami a tuzgyuruben ugyanúgy megvan. Az tetszett, ez meg nem. Nekem amaz az év csalódása volt, a man in black 4et meg nem fogom megnezni

FilmBaráth 2013.07.20. 11:27:31

@oszi1113: Akkor lássuk a Tűzgyűrű villámkritikáját. Nem tudom, te miért mentél el megnézni a filmet, én azért, mert az előzetesben megfogott a látványvilág, és persze del Toro neve sem volt elhanyagolható tényező. És meg is kaptam, amiért mentem: a robotok harca lenyűgöző volt, az intenzitást végig fenn tudta tartani a kiváló rendező. A forgatókönyv valóban nem volt acélos, és a karakterek is kissé sablonosak voltak, mégis egy rendkívül izgalmas film volt, nem csak üres látványt kaptunk. Igaz, hogy a főszereplő harmatos volt, de kit érdekelt, amikor látványosan zúztak a kaijuk és a jaagerek? A Tűzgyűrű minden volt csak nem unalmas. A látvány pedig mindent felülmúlt. Del Toro teljesen más kategória, mint Robert Schwentke, ezt talán nem kell ragoznom. És ez a szintkülönbség erősen látszik a két film között.

oszi1113 2013.07.20. 12:09:30

@FilmBaráth: pont del toro miatt vártam a filmet, pont miatta mentem el megnézni. Par jelenetben a film mar atfordult önmaga parodiajaba. Látványos volt, tele sablonokkal, egy százszor elmesélt elcsépelt történet, ugyanazokkal a klisekkel, karakterekkel. Pont del toro miatt vártam többet, hel boy, üde színfoltja a filmtörténetnek, faun labirintusa... Ezek után mondom, hogy csalódás volt. Tőle csalódás. Konkrétan majdnem elaludtam

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.20. 14:33:33

@oszi1113: Del Toro az egyetlen ember, akit ezért a filmért biztosan nem lehet elővenni. Kevés ennyire jó rendezést láttam az utóbbi időben, mint az övé. A tempó nem kapkodó, nem túlhúzott, a film mindig kellően feszült, látványos, drámai stb.

oszi1113 2013.07.20. 14:42:17

@danialves: ha neked ennyi elég, legyen, nekem nem ez a mozi!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.20. 14:50:56

@oszi1113: Érdekes, milyen hamar kikerült képből del Toro munkája... :D
Legközelebb nyugodtan hagyd a mellébeszélést, írhatsz csak annyit is, hogy "Igazad van."

oszi1113 2013.07.21. 00:12:05

Mondom, ha neked ennyi elég, legyen. Nekem nem elég, ha szép a képi világ, színesek a karakterek, jo a színészi teljesítmény. Nekem attól mozi a mozi, hogy meglep, elgondolkodtat, a rendező szemszögéből, megvilágításban látok dolgokat az életből, a világból.
Nem ugyanazt a filmet akarom ezer meg egyedszer is megnézni

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.18. 21:36:37

Megnéztem és majdnem sírtam. Ami jó lehetNE a filmben azt is elcseszik. :S
süti beállítások módosítása