Sorozat: Vikings – első évad
2013. július 01. írta: Walter White

Sorozat: Vikings – első évad

Vikings-Season-1-Episode-7.jpgA History Channel új vizekre evezett. Úgy gondolták szüksége van a csatornának egy saját sorozatra. Nem meglepő módon egy történelmi témájú szériával törtek be a piacra. Michael Hirst számára nem ismeretlen ez a tematika, hiszen ő volt az atyja a viszonylag szép sikereket elérő Tudoroknak is. Nézzük, hogy az előbbinél egy még régebbi történelmi kor képernyőre vitele mennyire jött össze az angol szakembernek. Nézzük, tényleg az idei év egyik legjobbja a Vikings?

Vikingek. Ismerjük őket (vagy azt hisszük, hogy ismerjük őket). Kegyetlen, de bátor harcosok voltak, akiktől hajdanán fél Európa rettegett. A sorozat az első nagyobb visszhangot verő viking támadás ideje körül veszi kezdetét. Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel) a viking harcos nem elégszik meg a sorsával, többet szeretne elérni, mint amire mások szerint hivatott. Új földekre vágyik, új népeket akar kirabolni. Az sem érdekli, hogy Earl Haraldson (Gabriel Byrne) jár nem ért egyet vele, sőt megtiltja, hogy Ragnar az ismeretlen területekre hajózzon. Lothbrokkot viszont más fából faragták. Angliába megy, kifosztja a lindisfarne-i kolostort, majd eddig nem látott mennyiségű arannyal tér haza. Adott is a konfliktus, ami majdnem az egész évad folyamán végigkíséri a sorozatot. A trónon lévő jár és a fiatal feltörekvő kihívó. Az egyértelmű, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában, a kérdés csak az, hogy ki marad talpon.

vikings.jpg.size.xxlarge.letterbox.jpgKülföldi fórumokon komoly viták alakultak ki a sorozat hitelességével kapcsolatosan. Egyesek dicsérik Hirst munkáját, hogy hiteles tudott maradni, mind az jelmezek, mind pedig a történetvezetést illetően. Mások viszont nincsenek megelégedve ilyen téren a színvonallal. Hirst ezzel kapcsolatban csak annyit jegyzet meg: “nem biztos, hogy a vikingek olyanok voltak, mint ami a mai köztudatban elfogadott”. A kérdésre egyértelmű választ adni nehéz. Minden attól függ, hogy hogyan nézzük a sorozatot. Ha valaki buzgó történész szemmel figyeli az eseményeket, akkor biztos vagyok benne, hogy talál hibát. De nem gondolom, hogy a nagy többség hasonlóan cselekedne. Az átlagnéző számára a szórakozás és a hitelesség egyaránt fontos. Ebben a tekintetben pedig úgy vélem a Vikings készítőinek többé-kevésbé sikerült megtalálniuk a helyes arányt.

Ha valaki Spartacus féle harc- és szexdömpinget vár az rossz helyen jár. A Vikings ennél azért jóval komolyabb. Ezzel nem feltétlenül akarom lehúzni a Spartacust, de nem árt helyén kezelni a dolgokat. A Vikings legnagyobb erőssége nem a látvány. Sokkal inkább a karakterek és a közöttük levő kapcsolat. Ahogy szépen lassan, lépésről-lépésre megismerjük a szereplőket. Legalább 6-7 olyan karakter van, aki érdekes, és akire érdemes hatványozottan figyelni. Nem mindegyik kap központi szerepet a kezdetektől, de az összes szereplő szépen kibontakozik az évad során, vagy legalább láthatjuk, hogy milyen irányba fog haladni. A több figyelemre méltó karakter közül én kettőt emelik ki. Az egyik a már említett Ragnar Lothbrok. Fimmel igazán stílusos marad az egész évad során. Epizódról-epizódra bontakozik ki a karaktere, ő pedig hitelesen alakítja a harcias, a kétségbeesett vagy akár a kegyetlen Ragnart is. A másik színész, akit kiemelek az a Flokit megformáló Gustaf Skarsgard. Floki végig csak a második vonalban kap helyet, komolyan nem is befolyásolja az eseményeket, de mégis egy olyan karakter, aki megragad a néző fejében.

vikings_tv_review_a_l.jpgHirsték munkájának a csúcsa a nyolcadik epizódra tehető. Az egyik leghatásosabb és legmegragadóbb utolsó 5 perc volt, amit sorozatban eddig láttam. Egy száz százalékig pogány hagyományt visznek művészi szépséggel a képernyőre. Egy olyan megközelítésből, ami viszonylag ritka. Kis túlzással ezért a néhány percért is megéri nézni a Vikings-szet. Azért a kis túlzás, mert ennél jóval több van a sorozatban.

A debütáló sorozatok közül számomra a Vikings tetszett leginkább. Ha objektív akarok lenni, akkor is igaz, hogy az elsőévesek között ott van a közvetlen élvonalban. Néhány totálképes jelenethez kellett volna még egy kis pénz, (40 millió dollárból készült el az évad) de összességében elmondható, hogy egy igényes sorozat. Ami a nézőknek is bejön eddig. Ezt támasztja alá többek között az a tény, hogy a History Channel berendelte a második évadot is, ami 10 részes lesz. Mivel történelmi sorozatról beszélünk, így valamilyen szinten megvan kötve a készítők keze és olyan nagy meglepetéssel nem is szolgálhatnak (persze azoknak, aki tisztában vannak a történelemmel, esetleg a témában jobban elmélyülnek). Viszont, ha az igényességet, a szintet tartani tudja a Vikings, aki az elkövetkező évek üde színfoltja lesz.

8.5/10

A Vikings teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr475383447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bartush 2013.07.01. 15:08:57

Az első évadot már láttam. Szerintem nagyon jó.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.01. 16:20:42

én is néztem, és nagyon bejött nekem is.
süti beállítások módosítása