Egy kisiklott, de nem reménytelen karrier: Christian Slater
2013. június 28. írta: FilmBaráth

Egy kisiklott, de nem reménytelen karrier: Christian Slater

slater3.jpg"A gondolat vírus". Ez a mondat nem egy Mátrix - epigon B filmből való, hanem középiskolás éveim kultuszfilmjéből, az Adj rá kakaóból. Egy középiskolás fiú lázadását meséli el, a film felejthető, azonban Slater alakítása még annyi év után is elevenen él emlékeimben. Lenyűgöző tehetség  volt, lemosott mindenkit a vászonról, nagyon erős volt a jelenléte már nagyon fiatalon. Fáj látnom, hogy az utóbbi időben főleg csak a tévében kapott feladatokat, bár talán lassan sikerül a visszatérés. 

Pedig olyan szépen indult a karrier. A rózsa nevével indított még tizenévesen, ahol mindjárt Sean Conneryvel játszhatott együtt. A film nagy siker volt, Christian nem vallott szégyent, jöhettek az újabb sikerek. 

A vadnyugat fiai 2-ben a kor legjobb fiatal színészeit eresztették össze, a film nem sokat ért, de a fiúk miatt még ma is érdemes megnézni (Kiefer Sutherland, Emilio Estevez, Lou Diamond Philips éppen a rosszfiú korszakát élte és nagyon jól állt nekik). 

Aztán jött a Robin Hood, a tolvajok fejedelme, a kor kiemelkedő filmje, melyben Slater Kevin Costner öccsét játszotta, remekül. Nem sokkal ezután érkezett a mozikba egy kissé félresikerült gengszterfilm, a Négykezes géppisztolyra, amelyben szintén a kor fiatal színészei játszották a főszerepet (Slater mellett Richard Grieco, Costas Mandylor, Patrick Dempsey). Slater kiragyogott a filmből, Anthony Quinn-nel közös jelenteik élményszámba mennek, azonban a film nem sikerült túl jól, kár érte.

 

Hardcore Star trek fanként nem hagyhatom említés nélkül, hogy a Star Trek: A nem ismert tartomány című filmben feltűnik egy jelenet erejéig. Akkor már sztár volt, és csak azért vállalta a nyúlfarknyi szerepet, mert őrült nagy fan volt, és mindenképpen részese akart lenni a Star Trek univerzumnak (mint mondhatnék, mélyen meg tudom érteni..).

A Tiszta románcban jutott a csúcsra, az a film a maga korában nagyot szólt, Tarantino írta a forgatókönyvet (bár mindig elmondja, hogy csúnyán átírták az ő szövegét, azért le sem tagadhatná, az a szöveg már előrevetítette a későbbi nagy filmeket), nekem a mai napig a kedvenceim között van.

slater2.jpgAztán jött még egy - két siker: Az interjú a vámpírral című filmben csak epizódszerepet kapott, a Rózsaágy egy bájos romantikus film, a Rés a pajzson egy meglepően jó akciófilm, aki nem látta, annak feltétlenül ajánlom megnézésre.

 

Ámde a karrier a '90-es évek közepén megbicsaklott, és még mindig nem állt igazán újra pályára. Ennek oka szenvedélybetegség. Alkoholproblémák, drogok, börtön stb. És Hollywoodban nehéz a visszatérés (bár Robert Downey Jr-nak sikerült..), igazán nagy filmje azóta sem volt, a tévében kárpótolta magát.

Jack Nicholsonra hasonlít mind külsőleg, mind színészi eszközeiben, ráadásul a Ragyogás és Az eastwicki boszorkányok a kedvenc filmje. 

Az én személyes kedvencem tőle a Rakoncátlan szív című film, nem is tudom, hányszor láttam. Ebben nem a szenvedélyes rosszfiút játssza, hanem egy érzékeny karaktert, aki beleszeret a Marisa Tomei alakította pincérlányba. Gyönyörű szerelmi történet, ragyogó színészi alakításokkal, sajnos a film elég közepes, de egyszer mindenképpen érdemes megnézni.

Rendkívül tehetséges színészről van szó, őszintén remélem, az, hogy magánéletében megjárta a poklot, hosszú távon a színészi munkáját fogja erősíteni, és még sok filmben örülhetek egyre kiforrottabb alakításainak.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr55374313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.06.28. 15:56:10

Az utóbbi időkből is van egy jó filmje, a He Was A Quiet Man. (www.imdb.com/title/tt0760311/)

Spitzenhoffen Fanni 2013.06.29. 18:53:15

Két megjegyzés. A Robin Hood-ban nem Kevin Costner öccse, a Rakoncátlan szív-ben pedig egyáltalán nem értelmi fogyatékos.

FilmBaráth 2013.06.29. 19:57:03

@Spitzenhoffen Fanni: A Robin Hoodban Skarlát Villt játszotta, tehát Kevin Costnter féltestvérét. A Rakoncátlan szívben talán tényleg erős az értelmi fogyatékos kifejezés, inkább legyen egy másik világban élő karakter.

Takika 2014.07.21. 18:13:56

Nekem rola pl. mindig az Adj ra kakaot! c. film jut eszembe. www.imdb.com/title/tt0100436/

FilmBaráth 2014.07.21. 18:57:28

@Takika: Nekem is nagy kedvencem a film, előbb-utóbb lesz róla kritika:-)

Dr_utcai_arcos 2014.08.18. 16:14:51

@FilmBaráth: "Ámde a karrier a '90-es évek közepén megbicsaklott, és még mindig *NEM* állt igazán újra pályára. ". Ide tolj be egy nemet. Egyébként tényleg egy szerethető színész, bár aki a Rés a pajzson-ban kiosztotta a szinkronhangokat,azt agyon tudnám verni egy sózott heringgel...

FilmBaráth 2014.08.18. 16:29:17

@Dr_utcai_arcos: Teljesen igazad van, köszönöm, hogy szóltál! Azért azt megjegyezném, hogy Rudolf Péter megtett mindent, amit lehetett, hogy mentse a menthetőt:-)

Dr_utcai_arcos 2014.08.18. 17:57:51

@FilmBaráth: Amikor Travolta megszólalt azon a herélt hangon (bocs színész...), hát azt hittem levakarom az arcom...Valaki nagyon összekavarta ott a szereposztást.

Edgecrusher 2015.02.08. 21:10:53

@FilmBaráth: Köszi az ajánlót, ma megnéztem az "Adj rá kakaót!"-t, utána meg a True Romance-et. Mindkettő maxra pörgette a nosztalgia-generátort :D

FilmBaráth 2015.02.08. 22:41:05

@Edgecrusher: Örülök, hogy jól szórakoztál:-)

Takika 2015.04.25. 11:32:06

@FilmBaráth: Lassan egy ev eltelt, lesz valamikor kritika? :)

FilmBaráth 2015.04.25. 11:39:37

@Takika: Ha beküldöd a kívánságlistára, akkor biztosan:-)
süti beállítások módosítása