Sorozat: Bates Motel - első évad
2013. május 26. írta: Walter White

Sorozat: Bates Motel - első évad

bates_motel__span.jpgNagyon úgy fest, az idei év trendje az ismert filmes karaktere sorozatba való átvitele. A Hannibálról már itt is olvashattok, most a másik újoncot – a Bates Motel-t – ismerhetitek meg. Aki ismeri Hitchcock féle Pyscho-t klasszikusát annak a főszereplők ismertek, aki nem, az most megismerheti őket.

Norma Bates, fiával Normannal egy kisvárosba költözik, ahol Norma egy motelt vásárol. Új életet akarnak kezdeni, el akarják felejteni azt a sok rosszat, ami velük történt. White Pines Bay viszont közel sem az a nyugodt hely, aminek kívülről látszik. Már az elején összetűzésbe kerül Norma a motel régi tulajdonosával és a dolgok az idő előrehaladtával egyre rosszabbra fordulnak.

Két fajta nézőt lehet megkülönböztetni jelen esetben. Aki ismeri a Hitchcock filmet és aki nem. Előbbit az érdekli, hogy mennyire fog szorosan összefüggni a sorozat a filmmel, utóbbi pedig azért nézi, mert “csak”. A Bates Motel és a Psycho között csak minimális hasonlóságok vannak. Tulajdonképpen kivették a két főszereplőt és betették egy ma játszódó sorozatba. PR szempontból ez egy remek döntés volt, így jóval eladhatóbb a Bates Motel.

bates_motel_screen_grab_a_l.jpgA pilot nem volt kiemelkedő, de mégis volt benne valami, ami miatt adtam neki egy esélyt. Ez az érzés aztán az évad további részében is megmaradt. Nem az az agyameldobom sorozat, de mégis “nézette” magát. Ez leginkább a hangulatának tudható be. Kicsit esetlen, kicsit kiszámítható, néha kicsit értelmetlen volt az első néhány rész, de mégis volt stílusa. Pont ez az ízesség, ez a stílus veszett el valahol az évad felénél. A karakterek kezdtek emberiek lenni –ami általában csak jó szokott lenni, jelen esetben viszont nem így volt – és az egész kicsit monoton lett. Talán, ha hétről-hétre követtem volna, akkor nem lett volna az érzés ennyire erős, de így, hogy másfél nap alatt letudtam az egész évadot jóval szembetűnőbb volt. Az évadzáróra várt hatalmas dobás is elmaradt. Sőt talán a 10 rész egyik leggyengébbike volt az utolsó epizód. Egy viszonylag hosszú felvezetés után, egy rövid és egyben suta lezárás. Persze néhány kérdés nyitva maradt, ami miatt érdemes a második évadot is követni majd. De ahogy vége lett kiikszeltem, egyetlen másodpercig sem gondolkoztam, hogy mi lesz a folytatás. Tudomásul vettem a történteket és ezzel le is tudtam az első évadot.

bates22-710x400.jpgEzek után joggal merülhet fel a kérdés: miért érdemes elkezdeni a Bates Motelt? A válasz egyszerű: Norman és Norma Bates karaktere illetve Vera Farmiga és Freddie Highmore alakítása miatt. Az mindenképp dicséretet érdemel, hogy a Pyscho-t nem igazán akarták koppintani. Illetve a Norman karakterében lévő puskaport sem lőtték el (aki látta a filmet az érti, hogy miről beszélek, aki nem annak még egy ok, hogy folytassa a sorozatot). Beletelt néhány részbe amíg teljesen megbarátkoztam Highmore játékával, de az évad végére nyilvánvalóvá vált, hogy az alakítása remek. Farmigával kapcsolatban pedig pont fordítva érzek. Ő az elején volt igazán hatásos, egyértelműen uralta az egész sorozatot, a végére viszont eléggé elveszett. Ez igaz rá és a karakterre is. Amit sajnálok, mert ebben a karakterben van rendesen kakaó. Persze még így is bőven maradt benne, de az a vonal, amit a végén kezdtek erőltetni nem igazán jött be. Viszont a készítők nagyon jól játszottak a két karakter beszámíthatóságával kapcsolatosan. Azt érezzük, hogy Norma és Norman is idegileg minimum instabil, de ezt nem vitték túlzásba. A határon mozog, ami folyamatosan gondolkodóba ejti a nézőt.

A többi szereplő és a helyszín bemutatásával kapcsolatban is joggal lehet hiányérzetünk. Minden szereplőről megtudtunk egy keveset, mindenkiről kiderült, hogy kicsit örült, de ennél jóval több információ egészebbé tette volna a történet. Persze ezt is nézhetjük úgy, hogy majd a második évadban.

A Bates Motelnek van egyénisége. Ez a stílusosság pedig a hibákat is könnyebben elviselhetővé teszi. Az évad végén kiderült, hogy mindenképpen hosszútávra terveznek a készítők - teszik joggal, van igény a folytatásra. Norman karakterében még nagyon sok van, igazából az első 10 epizódban ízelítőt kaptunk, csak később ismerhetjük meg az igazi Norman Bates-et. Minden bizonnyal nem az a sorozat, amit kedvencünkként fogunk megnevezni, de üde színfolt. Megérdemli, hogy kapjon egy esélyt.

7/10

A Bates Motel teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr455316884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása