Sherlock Holmes: Árnyjáték / Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011)
2012. június 11. írta: FroG

Sherlock Holmes: Árnyjáték / Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011)

http://solismagazine.com/wp-content/uploads/2011/11/sherlock-holmes.jpgAkik a kezdettől követik a munkáimat, tudhatják hogy imádtam az első Sherlock Holmes-ot. Főleg a főhős karaktere, Robert Downey Jr. és Jude Law játéka, valamint a jól kidolgozott történet fogott meg. Vártam a film második felvonását, de sajnos moziba nem jutottam el. Azonban most, a dvd kiadás után pótoltam a lemaradásom.

Sherlock (Robert Downey Jr.) és Dr. Watson az utolsó közös ügyükre készülnek; ellenfelük ezúttal a nagyszerű elme, Moriarty Professzor (Jared Harris) aki a különböző iparvállalatok vezéreire vadászik. Két főhősünk azonban nagyobb bajban van, mint azt először gondolták volna, hisz ellenlábasuk országokon átívelő bűnözési hadjáratot indít nem csak ellenük, de a nagyhatalmak ellen is. Rejtett célja, hogy világháborút robbantson ki.

 

Kezdjük talán a lényeggel. A Sherlock Holmes második felvonása kissé csalódást okozott, hisz az első rész nagyszerű történetvezetését csak részben sikerült átültetni, a Mulronay tesók által jegyzett forgatókönyv pedig túlnyújtott, és gyakran bukdácsol is. Azonban a csavarok, amelyekből kapunk méretes adagot, szerencsére jól funkcionálnak , bár egyiktől sem vágtam hátast a karosszékemben.

http://filmbuzi.hu/files/2011/sherlock-holmes-game-of-shadows-k1.jpegA film legnagyobb negatívuma mégsem a forgatókönyv, hanem a főgonosz karaktere, amely talán az első rész legfájóbb pontja is volt. Moriarty Professzor képbe hozása első felütésre pozitív pont lehetett volna, azonban a film kezdő 15 perce után elszalad Jared Harrisszel a ló, és olyan blőd játékba csap át színészünk, amelyet már régóta nem láttam. Végig görcsöl, erőlködik, és minden eszközzel azon van hogy megmutassa, mennyire gonosz Ő. Ennek ellenére pont hogy az ellentétét éri el kitűzött céljának, nem éreztem fajsúlyosnak a karakterét.

Ami részben kirántja az Árnyjátékot a melaszból, az Guy Ritchie. Szerencsére a brit rendező ezúttal sokkal jobban saját stílusára formálta a filmet, feltűnnek visszatérő stílusjegyei, mint például a lassítások, és az arcokra fókuszáló, rángatózó kamera. Ha már operatőri munka, a fényképezésért Philippe Rousselot felelt, aki nagyszerű színeket alkalmazott , valamint a nagy totálok is ütöttek. Külön kiemelném az erdőben menekülős jelenetet, amely amúgy a Spílerre emlékeztetett, de nagyon beleillett a film pörgős gondolatmenetébe, emellett pedig rendkívül látványos is volt. A zenéket Hans Zimmer  vállalta magára, talán mondanom sem kell, hogy mennyire epikus dallamokat hallhatunk végig.

http://www.playmountain.net/wp-content/uploads/2012/01/sherlock-holmes-a-game-of-shadows.jpgA színészi játékokról ejtenék még néhány szót, hisz Jared Harrisszen kívül másról nem beszéltem. Robert Downey Jr. játéka és karakter semmi egetrengetőt nem hoz, az első részben megismert laza, pipázó Sherlockja köszön vissza a második felvonásban is. Ugyanezt a megállapítást tudnám elmondani Jude Lawról, aki ugyan jó, de valahogy mégis beleszürkül a végére. Aki viszont kiemelkedően meglepett, az Noomi Rapace, aki a Prometheus és a Millenium - trilógia után (tisztában vagyok a kronológiai sorrenddel, de megnézés szerint teszek említést) ismét nagyszerű játékot mutat be.

Összességében tehát a Sherlock Holmes : Árnyjáték egy közepes akció-krimi, megspékelve néhány jó beszólással, erőltetett poénokkal, a Guy Ritchie filmek általános stílusjegyeivel, és egy közepes lángon égő forgatókönyvvel .


6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr854581017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.06.12. 21:31:24

Az első még úgy nézhető volt, de a folytatás kissé unalmas, nehezen indul be. Noomi Rapace figurája meg tök felesleges, csak a háttérben álldogál.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.06.12. 21:51:38

@koimbra: Ebben igazad van , sajnos kihagytam a kritikából, ahogy azt sem fejtettem ki bővebben, hogy a finálét mennyire elrontották.

Je m'appelle Théo · http://www.theosblog.blog.hu 2012.06.14. 16:07:49

hát...ezzel a filmmel kapcsolatban külön véleményen vagyunk :) nekem határozottan tetszett, minden téren...persze, ízlések és pofonok a dolog :)
süti beállítások módosítása